Κατηγορίες
καιρός

881 χιλιόμετρα απόσταση και 38°C διαφορά!

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση που βγήκε στο meteo.gr σχετικά με την ανώτερη και την κατώτερη τιμή θερμοκρασίας που κατέγραψε το δίκτυό του το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου.

Εντύπωση και ανησυχία, αν συνδυαστεί και με άλλα πράγματα.

Όπως αναφέρεται, στο Νέο Καύκασο Φλώρινας ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του meteo.gr/Ε.Α.Α στις 08:10 τοπική ώρα, κατέγραψε θερμοκρασία -19,8°C, ενώ άλλες περιοχές καταγράφουν θερμοκρασίες κάτω από τους -15°C.

Αντίθετα σε περιοχές των Δωδεκανήσων όπως το Καστελόριζο η θερμοκρασία την ίδια ώρα διατηρήθηκε στα επίπεδα των 18°Cδηλαδή 38°C υψηλότερα σε σχέση με το Νέο Καύκασο.

Να θυμίσουμε ότι τα δυο σημεία απέχουν (σε ευθεία γραμμή) μεταξύ τους 881,5 χιλιόμετρα – αυτή είναι η απόσταση από το λιμάνι του Καστελόριζου μέχρι την πλατεία του Νέου Καυκάσου (που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το συνοριακό πέρασμα της Νίκης, στην Π.Ε. Φλώρινας)

Δεν θα πρέπει όμως να μείνουμε μόνο σε αυτήν την αντίθεση που καταγράφηκε στη χώρα μας – μια χώρα που δεν είναι του μεγέθους των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας ή έστω της Χιλής (όπου εκεί καταγράφονται συχνά μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας επειδή μιλάμε για χώρες που είναι “απλωμένες” σε διαφορετικά μεταξύ τους γεωγραφικά μήκη και πλάτη).

Η άλλη αντίθεση έχει να κάνει με τον καιρό το τελευταίο τετραήμερο: την Παρασκευή το μεσημέρι σε πολλές περιοχές είχαμε μια πραγματικά ηλιόλουστη μέρα, με σχετικά “καλή” θερμοκρασία. Λίγες ώρες αργότερα τα πράγματα άλλαξαν άρδην και είχαμε χιονόπτωση. Για να … επανέλθουμε σε μέρα με ηλιοφάνεια, τη Δευτέρα.

Αντιθέσεις που παλαιότερα ήταν σπάνιες γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Κι αυτό προκαλεί ανησυχία. Γιατί όλα αυτά δεν είναι “τερτίπια” του καιρού αλλά αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας επάνω σε έναν πλανήτη που ήταν σχετικά ισορροπημένος αλλά πλέον έχει αρχίσει να μας δείχνει με εμφατικό τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά…

με στοιχεία από το meteo.gr