Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Συνάντηση για το θέμα των αδέσποτων στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας

Συνάντηση για το θέμα των αδέσποτων ζώων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ., στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του αρμόδιου αντιδημάρχου, Στέφανου Δελιόπουλου. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί συνδημότες μας, είτε είναι μέλη φιλοζωικών είτε είναι απλά φιλόζωοι ή κάτοχοι δεσποζόμενων κατοικίδιων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής έγινε μια γρήγορη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης (μιας πολύ δύσκολης κατάστασης για όλους, ανθρώπους και ζώα) ενώ υπήρξε ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο σχετικά με πρόγραμμα ύψους 431 χιλιάδων ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει να “τρέχει” σύντομα.

Όπως ανέφερε υπάρχει ήδη μελέτη – που έχει προγραμματιστεί για να συζητηθεί άμεσα στη Δημοτική Επιτροπή και να ξεκινήσει η υλοποίησή της – η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή χώρου για τα αδέσποτα (περιλαμβάνει και κτηνιατρείο), αγορά οχήματος περισυλλογής αδέσποτων, στειρώσεις και αγορά εξοπλισμού για την ταυτοποίηση των ζώων.

Σε πρώτη φάση προτάθηκε να ξεκινήσουν με πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξάνδρειας και με τη βοήθεια συνδημοτών μας που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα των ζώων συντροφιάς παράλληλες δράσεις, όπως ενημέρωση των μικρών συνδημοτών μας σε σχολεία ή μεγαλύτερων σε ηλικία σε άλλους χώρους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι από πλευράς Δήμου Αλεξάνδρειας θα υπάρξει ενημέρωση με τη βοήθεια της ΔΕΥΑ (που φτάνει σε κάθε σπίτι με τους λογαριασμούς), ώστε με φυλλάδιο να γνωστοποιηθούν ή να υπενθυμιστούν στους κατόχους ζώων οι υποχρεώσεις τους (τσιπάρισμα, δήλωση στο Δήμο, εμβολιασμοί κλπ).

Από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων φάνηκε πως όλες οι πλευρές έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν ώστε να λυθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα, που υπάρχουν τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στα χωριά του Δήμου μας.

Όσον αφορά τον Δήμο Αλεξάνδρειας αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να κινηθούν οι διαδικασίες άμεσα (διαγωνισμοί, αναθέσεις, εκταμιεύσεις ποσών που συνδέονται άμεσα με την πρόοδο εργασιών) ώστε να λυθεί σύντομα το πρόβλημα – τουλάχιστον μέσα στο πεντάμηνο/εξάμηνο που, όπως ειπώθηκε, σίγουρα θα χρειαστεί για να αποδώσουν οι όποιες ενέργειες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους πάρα πολλούς συμπολίτες μας που είτε ήδη έχουν “υιοθετήσει” κάποιο αδέσποτο ζώο είτε βοηθούν εθελοντικά – πολλές φορές δίδοντας απ’ το υστέρημά τους και από τον χρόνο τους.

Οπότε αυτό που έχουν να περιμένουν οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι ο Δήμος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες (διαδικαστικές και ουσιαστικές) – ανά δημοτική ενότητα όπως ξεκαθαρίστηκε – και να υπάρξει πραγματική συνεργασία (που ζητήθηκε και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης) με κατοίκους που γνωρίζουν εκ των έσω και πολύ καλά το πρόβλημα και θέλουν να προσφέρουν.

* στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Ηλίας Ιακωβίδης, ο οποίος (όπως και άλλοι συνδημότες μας) κατέθεσε τις ανησυχίες του αλλά και προτάσεις.