Κατηγορίες
διεθνή σεισμός

Σεισμός Ιαπωνία: έως και 1,3 μέτρα μετακινήθηκαν σημεία της χώρας – τουλάχιστον 30 τα θύματα

Η μετακίνηση έως και 1,3 μέτρα – προς τα δυτικά – περιοχών της Ιαπωνίας καταγράφεται ως μια από τις συνέπειες του ισχυρότατου σεισμού μεγέθους 7,3 που είχε επίκεντρο τις δυτικές ακτές που βρίσκονται το κέντρο της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από τις Ιαπωνικές Αρχές, ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε στις 9:10 το πρωί  (ώρα Ελλάδας)  ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2024 (ώρα Ιαπωνίας 16:10) έχει μετακινήσει προς τα δυτικά ή τα βορειοδυτικά ολόκληρες περιοχές.

Η οριζόντια μετακίνηση του εδάφους κατά 1,30 μέτρα καταγράφηκε στην πόλη Wajima του νομού Ishikawa που ήταν το επίκεντρο  ενώ οι προκαταρκτικές μετρήσεις έδειξαν μετακινήσεις στις περιοχές των πόλεων Anamizu (1 μέτρο), Suzu (80 εκατοστά), Notojima (60 εκατοστά). Επίσης μικρότερες μετακινήσεις εδάφους – τεκτονικών πλακών – καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μέχρι τα χαράματα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2024 τα καταγεγραμμένα θύματα του σεισμού ανέρχονται σε 30 στον νομό Ishikawa, όμως ο αριθμός ίσως να αυξηθεί αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από κτήρια που έχουν καταρρεύσει – ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί (που κάποιες φορές ξεπερνούν τα 5 R).

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Kishida Fumio έδωσε εντολή στα σωστικά συνεργεία να μεταβούν με κάθε δυνατό μέσο στις πληγείσες περιοχές για να απεγκλωβίσουν όσους είναι κάτω από ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν. Σημειώνεται πως αρκετός κόσμος δεν έχει πλέον στέγη λόγω καταρρεύσεων κτηρίων ή πυρκαγιών που προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού, ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα δίκτυα ενώ την εποχή αυτή η θερμοκρασία στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι στους 0 °C.