Κατηγορίες
διεθνή

Νέα εστία έντασης

Μια ακόμη – νέα και πιο επικίνδυνη – εστία έντασης έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ασίας, λίγο μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα δεν σταματάει, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μεταξύ Ιράν και Πακιστάν αρχίζει και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για γενίκευση του πολέμου (μια εξέλιξη που κανείς δεν θέλει από την πρώτη στιγμή).

Το σουνιτικό Πακιστάν, μια χώρα που έχει πυρηνικά και είναι σύμμαχος της Δύσης (η οποία ανεβοκατεβάζει Κυβερνήσεις εκεί τα τελευταία 60 χρόνια) επιτέθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου με πυραύλους κατά μιας περιοχής του σιιτικού Ιράν (που όλοι υποθέτουν όλοι έχει πυρηνικά – ανεπίσημα, αφού κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει), ως απάντηση σε προηγούμενη επίθεση του Ιράν σε περιοχή του Πακιστάν, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Οι Ιρανοί λένε πως η δική τους επίθεση είχε για στόχο μια ιρανική “τρομοκρατική ομάδα” που βρίσκει καταφύγιο στο Πακιστάν κι όχι το ίδιο το Πακιστάν ως οντότητα. Έγινε μια προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις όμως το πράμα δεν έμεινε εκεί. Το Πακιστάν, αφού ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη, προχώρησε λίγες ώρες αργότερα σε πυραυλική επίθεση σε μια περιοχή δίπλα από αυτή που δέχθηκε επίθεση, λέγοντας επίσης ότι στόχος ήταν μια “τρομοκρατική ομάδα”.

Και οι δυο χώρες έχουν θέμα με ένοπλες ομάδες που δρουν στο Μπαλουχιστάν και στη συνέχεια κρύβονται στη διπλανή χώρα, όμως επειδή η κατάσταση δεν θέλει πολύ για να ξεφύγει ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν αναλάβουν δράση θερμοκέφαλοι στις δυο χώρες και οδηγηθούμε σε γενικευμένη κρίση (με εμπλοκή και άλλων “ενδιαφερόμενων” όπως είναι η Κίνα ή η Ρωσία και οι ΗΠΑ)…

* το Μπαλουχιστάν είναι μια περιοχή που τη μοιράζονται το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταγραφεί δεκάδες χτυπήματα αυτονομιστών, τόσο στο Ιράν όσο και στο Πακιστάν.