Κατηγορίες
κοινωνία

Εσύ σε ποια γενιά ανήκεις;;

Επειδή ώρες – ώρες εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι διαβάζουμε πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε, ας κάνουμε μια αναφορά σε έναν διαχωρισμό που συναντάμε συχνά στο διαδίκτυο (και όχι μόνον εκεί): στον διαχωρισμό των γενεών.

Συνήθως όποτε μιλούσαμε για “γενιές” αναφερόμασταν σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί σε κάποια χώρα του αναπτυγμένου ή αναπτυσσόμενου κόσμου εντός ενός διαστήματος 20 -25 ετών, το οποίο όμως ποτέ δεν ήταν απόλυτα καθορισμένο / περιορισμένο. Το πως καθορίζεται η αρχή και το τέλος αυτού του διαστήματος που προσδιορίζει μια γενιά διαφέρει από χώρα σε χώρα ή από κοινωνία σε κοινωνία.

Σε γενικές γραμμές όμως ο διαχωρισμός γίνονταν από τους ειδικούς με βάση τη μέση ηλικία κατά την οποία μια γενιά ξεκινά να κάνει τα δικά της παιδιά (ανάλογα φυσικά με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που ισχύουν όταν φτάνει σε αυτή την ηλικία) ενώ άλλοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα θεώρησαν ότι μια γενιά θα πρέπει να λαμβάνει το όνομά της ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία ξεκινά (οι πρώτοι κάθε γενιάς δηλαδή) να δημιουργεί και να εργάζεται.

Πέραν του διαστήματος της χρονολογίας γέννησης, όσοι ανήκουν στην ίδια γενιά κάθε κοινωνίας έχουν (στο περίπου) κοινά βιώματα: τις ίδιες κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές, οικονομικές, τεχνολογικές ή ακόμη και γλωσσικές επιρροές – δηλαδή όλα αυτά που επηρεάζουν την πορεία τους στη ζωή, που επηρεάζουν ακόμη και τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους ή με τις άλλες (προηγούμενες ή επόμενες) γενιές.

Για να ξέρουμε λοιπόν που αναφέρονται κάποιοι όταν μιλούν ή γράφουν για τις γενιές του 20ου και του 21ου αιώνα, ο γενικός διαχωρισμός είναι ο ακόλουθος:

  • The Greatest Generation (GI Generation): ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1901–1927
  • The Silent Generation: ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1928–1945
  • Baby Boom Generation: ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946–1964
  • Generation X: ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965–1980
  • Millennial Generation (ή Generation Y): ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981–1996
  • Generation Z (ή iGen): ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997–2010
  • Generation Alpha: ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μετά το 2010.