Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας: και το μπέρδεμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο…

Ακόμη περισσότερο μπερδεύονται (αντί να ξεμπλέξουν) τα πράγματα σχετικά με το θέμα των εκλογών στο Δήμο Αλεξάνδρειας, μετά από τη δημοσιοποίηση εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με τις συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου Αλεξάνδρειας που επιφέρει η υπ’ αριθμ. Α7/2024 δικαστική απόφαση που όρισε ότι πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Γιατί μπλέκεται το θέμα περισσότερο;;; Μα επειδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης θεωρεί πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ενώ επί της ουσίας δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές! Τόσο απλά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ μια ξεκάθαρη πρόβλεψη για αυτό που συνέβη μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που διέταξε την επανάληψη των εκλογών.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει, με βάση το σκεπτικό του, ότι “πρέπει να γίνουν εκλογές” κι έχει άμεση ισχύ. Εκλογές όμως δεν προκηρύσσονται με αποφάσεις δικαστηρίων αλλά με αποφάσεις άλλων οργάνων της Πολιτείας.

Οπότε ΤΩΡΑ που γράφονται αυτές οι γραμμές (29/1/2024) είμαστε σε μια φάση κατά την οποία:

1. υπάρχει απόφαση για ακύρωση των εκλογών του Οκτωβρίου του 2023 και για επανάληψή τους άμεσα.

2. υπάρχει το δεδομένο της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα συνεδριάσει για να κρίνει αν η απόφαση για ακύρωση των εκλογών ήταν σωστή ή όχι).

3. υπάρχει το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές (δεν γνωρίζουμε δηλαδή μια συγκεκριμένη ημερομηνία).

4. υπάρχει η γνωμοδότηση/ενημέρωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε (αφού δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές ώστε να αρχίσουν να “τρέχουν” οι κάθε είδους προθεσμίες και διαδικασίες).

Μιλάμε λοιπόν για ένα άνευ προηγουμένου απίστευτο μπέρδεμα. Και για αυτό δεν ευθύνονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι (οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές του Οκτωβρίου ή που θα συμμετάσχουν στις εκλογές που διατάχθηκε να γίνουν, αν και όποτε τελικά γίνουν).

Η μόνη ευθύνη που έχουν οι συνδυασμοί είναι η εξής: θα πρέπει να μην παίζουν με τις λέξεις και θα πρέπει να μην βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα “διαβάζοντας” αποφάσεις και νόμους με τον τρόπο που βολεύει τον κάθε έναν.

Είναι εμφανές ότι υπάρχει κενό νόμου και πως (σε πρώτη φάση) το ΣτΕ καλείται να το καλύψει. Κι όταν τελειώσουν όλα, θα πρέπει (σε δεύτερη φάση, αλλά το συντομότερο) η Κυβέρνηση να νομοθετήσει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ώστε να πάψουν να υφίστανται οι ασάφειες που υπάρχουν.


Στο δελτίο τύπου του συνδυασμού “Μαζί Αλλάζουμε” που σχετίζεται με ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη επί των συνεπειών της αριθ. Α7/2024 δικαστικής απόφασης στη λειτουργία του Δήμου Αλεξάνδρειας αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Για το γεγονός ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και η σημερινή διοίκηση είναι υπηρεσιακή, ενημερώνει με έγγραφό της (26 Ιανουαρίου 2024) προς τον Δήμο Αλεξάνδρειας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας για επανάληψη των Δημοτικών Εκλογών.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που προήλθε έπειτα από σχετικό ερώτημα του συνδυασμού ‘Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ’ και της Δώρας Κουρκουτά, τυγχάνουν πλέον εφαρμογής οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 65 του ν. 3852/2010, σύμφωνα με τις οποίες:

Έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Με το ίδιο σκεπτικό, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3870/2010, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών, κατά την προεκλογική περίοδο.

Με το ίδιο έγγραφο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης εφιστά την προσοχή στον Δήμο Αλεξάνδρειας για την πιστή τήρηση των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων που αποστέλλονται στην Υπηρεσία.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η διοίκηση το Δήμου Αλεξάνδρειας είναι υπηρεσιακή. Ο συνδυασμός μας δικαιώθηκε και θα έχει την ευκαιρία που δεν του δόθηκε στην κάλπικη εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου 2023. Οι πραγματικές εκλογές για τον Δήμο Αλεξάνδρειας θα οριστούν σύντομα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε, για να αλλάξουμε τον Δήμο μας!» δήλωσε με αφορμή τις εξελίξεις η υποψήφια Δήμαρχος, Δώρα Κουρκουτά.”

στο ίδιο δελτίο τύπου ο συνδυασμός “Μαζί Αλλάζουμε” είχε σε επισύναψη έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ