Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Αγροτικό – το διευθυντήριο θα τους ακούσει;; Θα δείξει…!!

Το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σε όλη την Ευρώπη φαίνεται πως “αναγκαστικά” θα απασχολήσει την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Το αγροτικό ΔΕΝ ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων αλλά όπως φαίνεται τελικά θα έρθει προς συζήτηση, αφού αναμένεται να το φέρει στο τραπέζι ο Μακρόν (στη Γαλλία γίνεται χαμός με τις αγροτικές κινητοποιήσεις).

Στην ουσία τι είχαν προετοιμαστεί να συζητήσουν στις Βρυξέλλες (ποιος δηλαδή ήταν ο πραγματικός “καημός” του Διευθυντηρίου); Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, μια ιστορία που περιλαμβάνει πολλά πράγματα – μέχρι και τις ενέργειες για την Ουκρανία, πτυχές του μεταναστευτικού κλπ κλπ.

Άλλαξε η ατζέντα ξαφνικά και τους έπιασε ο πόνος για τους Ευρωπαίους αγρότες;; Όχι!
Απλά οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων πολλών χωρών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία εντός ολίγου) βλέπουν ότι οι αποφάσεις του διευθυντηρίου της ΕΕ (όπως το έλεγε ο Ανδρέας κάποτε) για τον πρωτογενή τομέα, για τις εισαγωγές και για τις εμπορικές σχέσεις με άλλες περιοχές του πλανήτη έχουν ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ επιπτώσεις. Άρα πρέπει να συζητηθούν…

Για να φανταστούμε τι συμβαίνει, υπάρχουν π.χ. ανοιχτά θέματα με την παράταση εισαγωγών χωρίς δασμούς από Ουκρανία, υπάρχουν οι ισχύουσες συμφωνίες και οι επερχόμενες συζητήσεις με τις χώρες του MERCOSUR που ευνοούν εισαγωγές εις βάρος των Ευρωπαίων αγροτών, υπάρχει η πρόθεση της Κομισιόν να περνάει διατάξεις για “πράσινη” αγροτική οικονομία που δεν λαμβάνουν υπόψη τους την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη (οι αγρότες π.χ. του Βελγίου δεν λένε όχι στο “πρασίνισμα” αλλά λένε όχι στην ταχύτητα με την οποία πάει να εφαρμοστεί και στον τρόπο, που δεν δίνει επαρκείς αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος).

Τι αλλάζει με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη; Σε πρώτη φάση τίποτε – αποφάσεις είναι να ληφθούν, δεν ελήφθησαν ακόμη!
Προς στιγμή το σημαντικό είναι ότι άρχισαν να ακούγονται και να “περνάνε” προς την κοινωνία και τους καταναλωτές οι φωνές όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Κι άρχισαν να ταράζονται λίγο οι ανά την Ευρώπη κυβερνήσεις.