Κατηγορίες
διεθνή

Ο μεγάλος φόβος για τη Μέση Ανατολή

Αφού το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν και προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην πλήρη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας (ίσως και σε εθνοκάθαρση, σε δεύτερη φάση), όλων ο νους είναι στραμμένος σε ένα πράγμα: να μην βγει ο πόλεμος παραπέρα, εκτός Γάζας.

Κι αυτό επειδή όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν ξεκινήσει κάτι πιο “ευρύ”, τότε δεν το σταματάει τίποτε απολύτως.

Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου εντείνονται για δυο κυρίως λόγους:

  1. από τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού του Ισραήλ ότι υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια καθώς και ετοιμότητα για μια επίθεση στον Λίβανο (όπου μια άλλη ισλαμιστική τρομοκρατική, η Χεζμπολά, δρα και πολεμά με το Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες)
  2. από την μανία της ένοπλης οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης (που στη δύση είναι γνωστή από το όνομα των αρχηγών της, της οικογένειας Χούθι) να φέρει τον πόλεμο και στο νότο της αραβικής χερσονήσου.

Πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Το Ιράν ενισχύει ποικιλοτρόπως τις τρεις οργανώσεις (Χαμάς στη Γάζα, Χεζμπολάχ στο Λίβανο, Χούθι στην Υεμένη) στην προσπάθειά του να αποσταθεροποιήσει το Ισραήλ και να το εξαφανίσει από τον χάρτη. Αλλά και για να αποκτήσει ηγεμονική θέση μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

Απ’ την άλλη, το Ισραήλ έχει προσπαθήσει – επιτυχώς ή ανεπιτυχώς – να εξαφανίσει τις 2 πρώτες οργανώσεις (τουλάχιστον αυτές επειδή είναι και δίπλα απ’ τα σύνορά του). Το Ισραήλ του οποίο δεν είναι και εντελώς αθώο για όσα συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή, αφού απ΄την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του έχει καταπατήσει δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τώρα όμως τα πράγματα θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο αν τελικά ο πόλεμος βγει από τα όρια της Γάζας και επεκταθεί σε 2-3 σημεία της Μέσης Ανατολής.