Κατηγορίες
διεθνή

Πρώτο τουρκικό “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το πρώτο βήμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έκανε η τουρκική Βουλή μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία, μια κίνηση που στην ουσία είναι το πρώτο βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της.

Επόμενο βήμα είναι η έγκριση από την ολομέλεια της τουρκικής Βουλής και τέλος η υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον ίδιο τον Ερντογάν. Αυτά αναμένεται να τελειώσουν (αν οι δυτικοί κάνουν όλα τα κέφια των Τούρκων) μέσα στο Γενάρη του 2024.

Οι Τούρκοι μετά από αυτή την πρώτη έγκριση συνέχισαν να … υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν κάποια “υπόλοιπα” από πλευράς Σουηδίας για να εκπληρωθούν (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το PKK είναι ο πρώτος στόχος τους και θέλουν να το θέσουν εκτός νόμου σε όσες χώρες μπορούν να εκβιάσουν) ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο Ερντογάν είχε προεξοφλήσει την έγκριση από αυτή την επιτροπή και συνδύασε τη συνέχιση της πορείας της διαδικασίας με τα F16 των Αμερικάνων.

Φυσικά αυτό που θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες είναι και τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό επειδή – παρά τα όσα επίσημα λέγονται – είναι 101% δεδομένο ότι η πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ περνάει μέσα και από τα ελληνοτουρκικά.