Κατηγορίες
διεθνή

ΟΗΕ: ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και η εξασφάλιση πρόσβασης στην περιοχή επίσης για ανθρωπιστικούς λόγους υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία (153 υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές) και με αυτό ζητείται από τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις που έχουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος.

Δυο προτάσεις – τροπολογίες (από ΗΠΑ και Αυστρία) στις οποίες γίνονταν αναφορά στην παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς απορρίφθηκαν πριν από την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 18.500 άνθρωποι (στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα) ενώ περίπου 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι – από τα 2,4 εκατομμύρια που ζουν στη Γάζα – έχουν φύγει από τις εστίες τους προς άλλα σημεία για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.