Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Δυο σύνοδοι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Κρατήστε κάτι από το 48ωρο που πέρασε, από γεγονότα που έγιναν μακριά από εμάς αλλά μας επηρεάζουν άμεσα και μακροπρόθεσμα (και θα φέρουν αλλαγές σε χάρτες και νοοτροπίες και αλλαγές στην Οικονομία):

1. στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Η Ε.Ε. πάει στην αυλή της Ρωσίας (και σίγουρα δεν το κάνει χωρίς να έχει γίνει κάποια συζήτηση με την ίδια Ρωσία). Ως … αντάλλαγμα σίγουρα θα δούμε αλλαγές στον χάρτη.

Όσον αφορά τις 2 χώρες, θα μπουν στην ΕΕ κάποια στιγμή μέσα στον 21ο αιώνα, περίπου την 4-5η δεκαετία του.

*σημείωση: ο “σκληρός” Όρμπαν της Ουγγαρίας (που ορισμένοι στην Ελλάδα τον έχουν εικόνισμα στο μαξιλάρι τους) απείχε από την ψηφοφορία και άρχισε να λέει τα δικά του. Προφανώς είχε πάει κάπου παραδίπλα για να κανονίσει τα της είσπραξης των 10 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Συνοχής που η ΕΕ αποδέσμευσε την προηγούμενη ημέρα.

2. στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP 28) φαίνεται πως όλοι κέρδισαν και από κάτι. Όλοι; Από τους συμμετέχοντες ναι, όλοι! Ο πλανήτης όμως, που δεν συμμετείχε δια αντιπροσώπου, είναι σαφές ότι δεν κέρδισε τίποτε απολύτως.

Για μια ακόμη φορά πανηγυρίζουν για “συμφωνία” που θέτει όρια και χρονοδιαγράμματα που δυστυχώς δεν θα γίνουν σεβαστά. Κάαααααποια στιγμή στο μέλλον (και αφού θα έχουν γίνει 5-6 αλλαγές και τροποποιήσεις) θα ξεκινήσει η μερική εφαρμογή κι αυτής της “συμφωνίας”.

Στο μεταξύ όμως – και παρά τη…. “συμφωνία” – υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ χωρών που κινδυνεύουν άμεσα από την κλιματική αλλαγή και χωρών που αναμένουν το ίδιο άμεσα ή μεσο/μακροπρόθεσμα έσοδα δισεκατομμυρίων από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Επίσης υπάρχει και το άλλο σημαντικό: όλοι διατείνονται ότι θέλουν κατάργηση των ορυκτών καυσίμων άμεσα, μπας και αντιστραφεί ή έστω επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Όμως το οικονομικό βάρος για να καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα είναι τεράστιο και

  • όσοι κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή (χώρες που βουλιάζουν και λαοί που θα μεταναστεύσουν αναγκαστικά) δεν έχουν λεφτά για να προωθήσουν την κατάργηση άμεσα ή
  • όσοι έχουν λεφτά (χώρες και εταιρίες) δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ευνόητους λόγους….

Περισσότερα – τοπικού ενδιαφέροντος μάλιστα! – σε άλλη ανάρτηση. Μην τη χάσετε!!!