Κατηγορίες
Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Δήμος Αλεξάνδρειας: με 4πλή συνεδρίαση έληξε η τρέχουσα δημοτική περίοδος

Με μια τετραπλή (!) συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2023 έληξε η δημοτική περίοδος 2019-2023, μετά από περισσότερες από 150 συνεδριάσεις που έγιναν εντός αυτής της περιόδου.

Το κλίμα ήταν καλό την τελευταία φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε με την παρούσα σύνθεση, αφού η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 (πιθανόν στις 2/1 αν δεν αλλάξει κάτι) με τη νέα σύνθεσή του, που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στις συνεδριάσεις της Τετάρτης συζητήθηκαν η έκθεση του ισολογισμού 31/12/2022 και των αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2022, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2024, το σχέδιο του «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης» (Ο.Π.Δ.) του Δήμου για το 2024, τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης καθώς και το θέμα που σχετίζεται με εγγραφές νηπίων στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Αλεξάνδρεια.

Στη συζήτηση για τα οικονομικά ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης αναφέρθηκε στους αριθμούς και είπε πως ο Δήμος έχει διαθέσιμα αυξημένα κατά 2 εκατ. ευρώ και πως τα χρήματα που δίδονται για τη λειτουργία του Δήμου, για έργα, επενδύσεις κλπ κλπ είναι τόσα όσα μπορεί ο Δήμος να διαθέσει, δεδομένης της περικοπής τα τελευταία χρόνια (σε ποσοστό που φτάνει το 65% σε σχέση με μια δεκαετία πιο πριν) των πόρων από την κεντρική Κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η διοίκηση κάνει έναν ιδιαίτερα δυνατό αγώνα ώστε να υπάρχει συνεχής ροή πόρων προς τα δημοτικά ταμεία.

Ο Γιάννης Κιρκιλιαννίδης αμφισβήτησε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση, λέγοντας ότι η διάσταση των θεμάτων αυτών δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Ανέφερε πως το πλεόνασμα υπάρχει επειδή δεν γίνονται έργα, ρώτησε αν στα οικονομικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται ποσά από αμοιβές δικηγόρων ή από αγωγές τις οποίες καλείται ο Δήμος να πληρώσει.

Όπως διευκρίνισε ο ορκωτός λογιστής που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό (αν δηλαδή επηρεάζονται τα αποτελέσματα), τα αποτελέσματα θα επηρεάζονταν μόνο αν τα ποσά ήταν πραγματικά μεγάλα ενώ ανέφερε πως δεν υπήρξε έγκαιρη πληροφόρηση από τους δικηγόρους για σχετικές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Επίσης έγινε αναφορά από σχεδόν όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων στην υποχρηματοδότηση που έχει άμεσο αντίκτυπο στους Δήμους της χώρας ενώ υπήρξε και υπενθύμιση για το θέμα των αυξημένων τελών για τα απορρίμματα που όλοι οι Δήμοι θα πληρώσουν από το νέο έτος – δείτε ΕΔΩ τι έγραψε η Περισκόπηση ήδη από τις 25 Νοεμβρίου.

Η παράταξη της οποίας ηγείται ο Γ. Κιρκιλιαννίδης καταψήφισε ισολογισμό και προϋπολογισμό (πλην μισθοδοσιών και χρηματοδοτήσεων)

Ο Αργύρης Πανταζόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε η παράταξή του με αυτή του δημάρχου κατά την περίοδο που λήγει στις 31/12/23 ενώ όσον αφορά τα οικονομικά η παράταξή του υπερψήφισε.

Η παράταξη της οποίας αρχηγός – μετά την αποχώρηση του Μ. Χαλκίδη – είχε εκλεγεί προ ολίγων μηνών η Ε. Λαφαζάνη υπερψήφισε στο σύνολό τους ισολογισμό και προϋπολογισμό.

Ο Ηλίας Ιακωβίδης αναφέρθηκε στις περικοπές από την κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους, αμφισβήτησε την πορεία των πραγμάτων όπως παρουσιάστηκε ενώ καταψήφισε.

Γενικά δηλαδή (όσον αφορά τις ψηφοφορίες), τα οικονομικά “πέρασαν” κατά πλειοψηφία, με δυο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν ισολογισμό και προϋπολογισμό και τις άλλες δυο να καταψηφίζουν (εκτός του συμβούλου Μ. Χατζόπουλου που ψήφισε και τα δυο).

Τέλος ο δήμαρχος, οι αρχηγοί των παρατάξεων και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ευχήθηκαν στους δημότες και στα μέλη του Δ.Σ. για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.