Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Βέροια: εκδικάστηκε η προσφυγή της Δ. Κουρκουτά (συνδυασμός “Μαζί Αλλάζουμε”)

Ενώπιον του Πρωτοδικείου Βέροιας βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2023 οι δικηγόροι των συνδυασμών “Ώρα Ευθύνης” (του επανεκλεγέντα δημάρχου Αλεξάνδρειας, Π. Γκυρίνη) και “Μαζί Αλλάζουμε” (της δικηγόρου Δ. Κουρκουτά) κκ Γ. Ακριβόπουλος και Αν. Λοβέρδος αντίστοιχα, ώστε να εκθέσουν και να υποστηρίξουν τις απόψεις τους σχετικά με την ένσταση που έχει υποβληθεί από τον δεύτερο συνδυασμό, ένσταση σχετική με τη νομιμότητα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Ο συνδυασμός “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν παρευρέθηκε.

Αρχικά έγινε αναφορά στις εξουσιοδοτήσεις των υποψηφίων συμβούλων προς τους δικηγόρους για να τους εκπροσωπήσουν – οι λίγες εξουσιοδοτήσεις που έλειπαν και από τις δυο πλευρές θα κατατεθούν στο δικαστήριο μέσα στο επόμενο πενθήμερο.

Ο δικηγόρος της πλευράς του συνδυασμού “Μαζί Αλλάζουμε”, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι το δικαστήριο καλείται να άρει μια αδικία που έχει γίνει (όπως χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου της 10ης Σεπτεμβρίου για τη μη συμμετοχή του συνδυασμού της κας Κουρκουτά) και είπε πως πρόκειται για μια απόφαση που προσβάλει το συνταγματικό δικαίωμα “του εκλέγειν και εκλέγεσθαι” των δημοτών.

Ανέφερε ως μόνο πρόβλημα την έλλειψη ποσόστωσης φύλων και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης 7/ΕΠ/2023 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας με την οποία αποκλείστηκε από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 ο συνδυασμός “Μαζί Αλλάζουμε” και ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί “Ώρα Ευθύνης” και “Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας”.

Επίσης ζήτησε την ακύρωση της απόφασης 15/ΕΠ/2023 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών και ανακηρύχθηκαν ο επιτυχών και ο αναπληρωματικός συνδυασμός που συμμετείχαν στις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης”, Γιάννης Ακριβόπουλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη διάταξη του νόμου που να έχει παραβιαστεί με τις αποφάσεις και επεσήμανε πως το δικαστήριο ορθώς έκρινε τις συμμετοχές ή μη συμμετοχές στις εκλογές, εφόσον υπήρχε προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων η οποία δεν τηρήθηκε καθώς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ο νόμος απαιτεί να υπάρχουν στο σύνολό τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία/προθεσμία υποβολής (σ.σ.: ποσόστωση φύλων, συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων συνολικά και σε δημοτικές κοινότητες, κατάθεση σχετικών παραβόλων και αποδοχές από πλευράς των υποψηφίων συμβούλων).

Υπενθύμισε δε ότι μετά από τη λήξη αυτής της προθεσμίας και μέχρι τις 10/9 ο συνδυασμός “Μαζί Αλλάζουμε” έκανε προσπάθειες δημιουργίας ποσόστωσης που δεν είχε μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία (31/8), με παραιτήσεις υποψηφίων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δικηγόρος του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης”, όλα όσα είπε ο δικηγόρος του συνδυασμού που προσέφυγε (“Μαζί Αλλάζουμε”) θα είχαν αξία αν δεν είχε κάνει σφάλμα ο ίδιος ο συνδυασμός και επεσήμανε ότι η προσφυγή (που συζητούνταν εκείνη την ώρα) είναι μια προσπάθεια να μετατοπιστεί είτε στο Δικαστήριο είτε στους άλλους δυο συνδυασμούς που συμμετείχαν τελικά στην εκλογική διαδικασία το σφάλμα που έκανε ο συνδυασμός της κας Κουρκουτά.

Ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου είναι άγνωστος, πιθανολογείται ότι ίσως να χρειαστούν αρκετές ημέρες.