Κατηγορίες
διεθνή

Πόλεμος στη Γάζα – πάνω από 10.000 νεκροί

Πάνω από 10.000 άτομα, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Γάζα, μετά από την τρομοκρατική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Μεγάλο μέρος των θυμάτων είναι παιδιά ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα είναι άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι στη Γάζα – μια στενή λωρίδα γης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 51 χλμ σύνορα με το Ισραήλ και 11 χλμ σύνορα με την Αίγυπτο, στην οποία κατοικούν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Στη Γάζα από το 2006-2007 και έπειτα τον απόλυτο έλεγχο έχει η Χαμάς.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος την περιοχής στην οποία αυτή τη στιγμή γίνονται ανηλεείς βομβαρδισμοί θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ημαθία έχει έκταση 1.700 τχ, και περίπου 130.000 κατοίκους – δηλαδή η Γάζα είναι 4,5 μικρότερη κι έχει 15 φορές περισσότερους κατοίκους!

Η περιοχή θα αποτελούσε ένα από τα δυο τμήματα γης που θα συνέθεταν το Παλαιστινιακό κράτος, όπως αυτό προβλέπονταν από τις Συμφωνίες του Όσλο (που υπογράφηκαν το 1993 και το 1995 σε Ουάσινγκτον και Αίγυπτο, μεταξύ του τότε ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ραμπίν και του τότε ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ).

Δυστυχώς από την δεκαετία του 1920 και έπειτα στην περιοχή κυριαρχεί η βαρβαρότητα. Βαρβαρότητα στην οποία δεν φαίνεται να θέλει να βάλει τέλος κανείς από τους εμπλεκόμενους, αν δεν καταστρέψει πρώτα τον αντίπαλό του…