Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Μπρούκληδες από το πουθενά…

Ας δούμε λίγο ένα σενάριο που υφίσταται και θα απασχολεί πολύ κόσμο:

Χθες έβγαζες από τη δουλειά σου 95 ευρώ και πλήρωνες π.χ. 15 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Επειδή όμως άρχισαν να μετράνε τριετίες ή “τσίμπησε” λίγο προς τα επάνω η σύνταξη σου, σου έρχεται μια αύξηση ύψους 6 ευρώ και το εισόδημά σου αυξάνεται – πλέον βγάζεις 101 ευρώ αντί για 95.

Καλό αυτό, κάθε αύξηση είναι ευπρόσδεκτη!

Παρατηρείς όμως ότι ταυτόχρονα αυξάνεται και ο φόρος εισοδήματος και ξαφνικά καλείσαι να πληρώνεις 20 ευρώ φόρο αντί για 15, μια διαφορά της τάξης των 5 ευρώ.

Πως έγινε αυτό;; Αφού η Κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε αύξηση φόρων! Όμως εσύ στην ουσία χάνεις την αύξηση που σου δόθηκε και όχι μόνο αυτήν!!

Το τρικ είναι απλό: η αύξηση του εισοδήματός σου σε οδήγησε σε νέο “σκαλοπάτι” στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, επειδή υπάρχει μια μικρή… παράλειψη: η κλίμακα με βάση την οποία φορολογείσαι δεν “μετακινήθηκε” στο ίδιο εύρος και προς την ίδια κατεύθυνση που μετακινήθηκε το εισόδημά σου.

Στο παράδειγμα μας στα 95 ευρώ εισοδήματος πλήρωνες 15 φόρο. Τώρα που το εισόδημά σου πήγε στα 101, θα έπρεπε να πληρώνεις π.χ. περίπου 15,95 ευρώ φόρο. Όμως εσύ πληρώνεις 20!! Δηλαδή 5 ευρώ περισσότερα, αντί 0,95 ευρώ περισσότερα…

Με κάτι τέτοια … “μαγικά” οι Κυβερνήσεις λένε ότι οι φόροι δεν αυξήθηκαν, ότι δόθηκαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις όμως στο τέλος ο φορολογούμενος πληρώνει (από το πουθενά) ολίγα όβολα παραπάνω…

Φυσικά, κάπως έτσι δεν αλλάζουν μόνο οι άμεσοι φόροι. Υπάρχουν μια σειρά από άλλα πράγματα που χάνονται ή μειώνονται δραστικά, όπως για παράδειγμα επιδόματα θέρμανσης, δικαιώματα σε παροχή υπηρεσιών, εκπτώσεις σε διάφορους φόρους και τέλη λόγω χαμηλού εισοδήματος, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κλπ κλπ…

Κι όλα αυτά επειδή εντελώς ξαφνικά κάποιοι φορολογούμενοι θεωρούνται πλέον μπρούκληδες!

* μπρούκλης: εκ του γνωστού Μπρούκλιν των ΗΠΑ, από το οποίο γύριζαν φορτωμένοι με λεφτά (σε σχέση με τους εν Ελλάδι πάμφτωχους συμπατριώτες τους) οι πρώτοι μετανάστες, οι οποίοι όμως για τα αμερικανικά δεδομένα ανήκαν στη μικρομεσαία οικονομική τάξη. Αργότερα η λέξη απέκτησε ειρωνική εσάνς…