Κατηγορίες
δημοτικές εκλογές

Τι δήλωσαν Κουρκουτά και Σιδηρόπουλος για την απόφαση του Πρωτοδικείου

Δηλώσεις (όχι με δελτία τύπου) επέλεξαν να κάνουν η Δώρα Κουρκουτά και ο Θ. Σιδηρόπουλος, οι αρχηγοί των δυο συνδυασμών που “κόπηκαν” και τελικά δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου.

Διευκρίνηση: σε περίπου 1,5 μήνα η Περισκόπηση κλείνει 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Και σε αυτά τα 16 χρόνια δεν καθίσαμε ποτέ να αλιεύσουμε ειδήσεις ή “ειδήσεις” από το facebook ή το twitter (είμαστε ολίγον πιο παραδοσιακοί και τυπικοί, προτιμούμε για παράδειγμα τα δελτία τύπου ή ανακοινώσεις που φτάνουν στο mail μας παρά τις ανοησίες τύπου “ο Χ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό….”).

Για μια φορά όμως θα κάνουμε την εξαίρεση – επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος για να δώσουμε στους αναγνώστες μας όλη την εικόνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από την απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας.

Η Δώρα Κουρκουτά αναφέρει τα ακόλουθα:

“Την 31 Αυγούστου 2023, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, υποβλήθηκε από εμένα ως υποψήφια δήμαρχος Αλεξάνδρειας ο συνδυασμός «μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η δήλωση υποβλήθηκε με σφάλματα καθώς δεν κατέστη εφικτό μέχρι και την τελευταία στιγμή να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι και ετίθετο και θέμα περί του νόμιμου αριθμού υποψηφίων και των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την με αριθμό 849/2023 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (σελ 85) κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δήλωσης κατάρτισης του συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού υποψηφίων και των δύο φύλων είναι το χρονικό σημείο της ανακήρυξης του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο.

Όλες τις υπόλοιπες ημέρες μαζί με τους συνεργάτες μου, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για την νομιμότητα αυτού, πλην όμως σήμερα το δικαστήριο έβαλε τέλος σε κάθε ελπίδα μας.

Οι αστοχίες είναι αποκλειστικά δικές μου και δεν πρόκειται να επικαλεστώ κάποιο ελαφρυντικό, ούτε να κρυφτώ στις αστοχίες του συστήματος.

Η ευθύνη, πολιτική και κυρίως ηθική βαρύνει αποκλειστικά και μόνον εμένα.

Ευθύνη βαριά κυρίως απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν, που πίστεψαν σε εμένα, που στήριξαν τις ελπίδες τους σε εμένα και αγωνίστηκαν.

Η λέξη «συγγνώμη» , όσες φορές και αν ειπωθεί από εμένα, φρονώ πως δεν έχει αξία.

Η διαχείριση της κατάστασης ήταν και παραμένει δύσκολη.

Ευχαριστώ για όλα.

Δώρα Κουρκουτά

Ο Θέμης Σιδηρόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα σε επικοινωνία που είχε μαζί του το site anepikairos.gr:

Ήταν μια έκπληξη για μένα η απόφαση του πρωτοδικείου γιατί με ενημέρωσαν ότι από το υπουργείο εσωτερικών που έγινε η κατάθεση των υποψηφίων, δεν υπήρχε καν ψηφοδέλτιο.

Με επιφύλαξη για το γεγονός αυτό, αναλαμβάνω την ευθύνη του λάθους, όποιο κι αν είναι γιατί θεωρώ πως είμαι ο μόνος αρμόδιος για την όλη διαδικασία.

Σίγουρα υπάρχει πίκρα και στεναχώρια για την εξέλιξη αυτή, όμως από την άλλη είμαστε χαρούμενοι γιατί από την πρώτη μέρα κάναμε έναν πολύ καθαρό αγώνα και στην συνέχεια όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της απόφασης, εμείς θα μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιτάμε τους δημότες της Αλεξάνδρειας στα μάτια.

Αύριο θα κινήσω την διαδικασία για να ενημερωθώ από το υπουργείο εσωτερικών και θα υπάρξει η σχετική ανακοίνωση της Ανατροπής προς τους δημότες της Αλεξάνδρειας.

ενώ σε άλλη, νεώτερη, ανακοίνωση αναφέρει:

Συμπολίτισσες και συμπολίτες, με συναίσθηση ευθύνης για τις υποχρεώσεις μου ως άνθρωπος απέναντι στην κοινωνία και μετά την απρόσμενη αποκοπή μας από την πολιτική διαδικασία, κρίνομαι για τις επιλογές μου.
Ολοκληρώσαμε όλα τα στάδια, πρόγραμμα, υλοποίηση, συνδυασμό με όλες τις προϋποθέσεις του εκλογικού νόμου, παραδόξως όμως και από κακοτυχία, απέτυχε η αυτοματοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής.
Ό,τι γνωστικά και βιωματικά με αφορά επεξεργαστείτε το και κατατάξτε με συνειδητά, εξαντλείστε την κριτική σας αυστηρότητα και ταυτόχρονα κατανοείστε την προσπάθειά μου.
Είμαι πιο κοντά από ποτέ στα στελέχη του συνδυασμού μου, υποτάσσω το ατομικό μου στο δημόσιο συμφέρον, συνεχίζουμε πιο δυνατά τον αγώνα μας για ΑΝΑΤΡΟΠΗ και δεν συμβιβαζόμαστε με την αλλοτρίωση συνειδητά.
Είμαστε η αντίδραση της κοινωνίας, η ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Θέμη, του Νίκου, του Άκη, της Βάσως, της Μαρίας, του Ηλία, του Χρήστου, της Δώρας, της Βούλας, της Μαρίνας, του Αντώνη και τόσων άλλων ………..
Φίλες και φίλοι, αφήσαμε τις δουλειές μας, την όμορφη ζωή μας, χωρίς ανταλλάγματα τσαλακωθήκαμε γιατί επεξεργαστήκαμε την αθλιότητα και αντιδράσαμε με συναίσθημα και γνώση.
Όσοι από εσάς είχατε τις χούφτες ανοιχτές….., του δεν νοιάζομαι…., δεν ενδιαφέρομαι…. αναλογιστείτε τις ευθύνες σας απέναντι στη κατάρρευση και την υποταγή.
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ συνεχίζει την δράση της δυναμικά ως αντιπολίτευση, με σαφήνεια και συνείδηση ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική ομαλότητα και τάξη.
Παραμένουμε ενωμένοι, είμαστε η οικογένεια της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, έχουμε πολιτικό μέλλον γιατί……τώρα αρχίσαμε….. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τα στελέχη του συνδυασμού μου για την κατανόηση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.
Ο επίσημος λόγος μας με ζωτικότητα, αδέσμευτα, ανεξάρτητα και με δυναμική θα στέκει σταθερά και ακλόνητα απέναντι σε όσους μας προκαλούν πολιτική αλλεργία.