Κατηγορίες
δημοτικές εκλογές

Ο συνδυασμός τη Δ. Κουρκουτά κατέθεσε αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές

Με ένα νέο επεισόδιο συνεχίζεται το εκλογικό (ή μάλλον καλύτερα, το προεκλογικό) σήριαλ στο Δήμο Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με ενημέρωση (δελτίο τύπου) του συνδυασμού “Μαζί Αλλάζουμε”, η επικεφαλής του Δ. Κουρκουτά, συνοδευόμενη από δικηγόρο στον οποίο απευθύνθηκε ο συνδυασμός, κατέθεσε αίτηση θεραπείας και μερικής ανάκλησης της απόφασης (της 10ης Σεπτεμβρίου 2023) του Πρωτοδικείου, με την οποία ο συνδυασμός αποκλείστηκε από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου – επειδή δε συγκέντρωνε υποψηφίους από κάθε φύλο σε ποσοστό 40% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, που είναι το αργότερο έως τις 23:59 την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών.

*περισσότερα – αναλυτικά και τεκμηριωμένα – για το πως βρέθηκαν εκτός οι δυο συνδυασμοί θα σας έχουμε στο πρώτο podcast της νέας σεζόν. Μην το χάσετε!

Στην ανακοίνωση του συνδυασμού αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Μετά την έκδοση της με αριθμό 7/ΕΠ/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας και τον αποκλεισμό του συνδυασμού μας «μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» από τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, η επιλογή μας ήταν μονόδρομος, μετά την συλλογική και ομόφωνη απόφαση όλων μας:

Η χρήση κάθε νόμιμου νομικού μέσου προκειμένου να μετέχουμε στις εκλογές, καθώς ήδη το θέμα της ποσόστωσης είχε διευθετηθεί την Παρασκευή 8.9.2023 με την παραίτηση ενός αριθμού υποψηφίων ανδρών και ο συνδυασμός μας είχε πλέον τα νόμιμα ποσοστά και των δύο φύλων.

Χθες το μεσημέρι η επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Θ. Κουρκουτά, συνοδευόμενη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας κ. Γεώργιο Παπαστεργίου, μέλος του Δ.Σ. Βέροιας και ειδικό επί θεμάτων διοικητικού δικαίου, κατέθεσε αίτηση θεραπείας και μερικής ανάκλησης της ως άνω απόφασης και ειδικότερα αιτούμεθα να επιτραπεί στον συνδυασμό μας να μετέχει στις εκλογές διότι:

1. κατά πάγια νομολογία, κατά την έννοια των άρθρων 18 παρ. 3 και 19 παρ. 6 του ν. 3852/2010, καθώς και των ομοίου περιεχομένου διατάξεων που ίσχυσαν προγενεστέρως, όσον αφορά στις εκλογές των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α., κρίσιμο χρονικό σημείο, κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού γυναικών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ή συμβούλων δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, είναι το χρονικό σημείο ανακήρυξης του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δήλωσης κατάρτισης του συνδυασμού στο αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, διότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο συνταγματικός σκοπός, που επιδιώκει ο νομοθέτης, να περιέχει κάθε συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές το νόμιμο ελάχιστο αριθμό υποψήφιων γυναικών. Συνεπώς, συνδυασμός, ο οποίος κατά το χρονικό σημείο της ανακήρυξής του από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο έχει το νόμιμο αριθμό υποψήφιων γυναικών, δεν πάσχει από ακυρότητα και η σχετική δήλωση κατάρτισής του είναι νόμιμη και παραδεκτή (βλ. όπως Στε 915/2015, ΣτΕ 2123/2011, 7μ., βλ. σχετ.: 897/2010, 7μ., 3237/2007, 7μ. κ.ά.).

2. Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών με την Εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 849 για τη διενέργεια των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 για την ανάδειξη ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, με Α.Π.: 65437/ 3-8-2023, την οποία απέστειλε προς όλες τις αρχές και τις δικαστικές αναφέρει επί λέξει, τα εξής στην 85η σελίδα της, απηχώντας την πάγια θέση της νομολογίας «Κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμού, από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νόμιμου αριθμού υποψήφιων και των δύο (2) φύλων, είναι το χρονικό σημείο ανακήρυξης του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο.»

3. Την ίδια ημέρα που το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας εξέδιδε την ως άνω απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, με την με αριθμό 18/2023 απόφαση του αποδέχεται και ανακηρύσσει συνδυασμό , ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό της εγκυκλίου του ΥπΕσ και της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της ημέρας ανακήρυξης .

Το ίδιο νομικό ερώτημα. Δύο δικαστήρια, δύο διαφορετικές κρίσεις. ΓΙΑΤΙ; Το νομικό θέμα που εξετάσθηκε δεν άπτεται ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι θέμα της κοινωνίας, θέμα δημοκρατίας, θέμα μείζονος σημασίας για τον τόπο μας και αφορά τα συνταγματικά μας δικαιώματα.

Σεβόμαστε την προσωπική ανεξαρτησία του κάθε δικαστή και το δικαίωμά του να έχει διαφορετική άποψη ακόμη και από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας. Η αποστολή του δικαστή είναι να εξασφαλίζει την ίδια την ύπαρξη του κράτους δικαίου με ένα αμερόληπτο, ακριβή, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Η Κοινωνία έχει εμπιστευθεί στον δικαστή την διαχείριση των πολυτιμότερων αγαθών του πολίτη, της τιμής του, της αξιοπρέπειάς του, της περιουσίας του, αυτής της ίδιας της ελευθερίας του. Ένας μεγάλος Έλληνας πολιτικός είχε πει κάποτε πως η Δικαιοσύνη είναι το οχυρό της Δημοκρατίας, προσφεύγουμε λοιπόν στη δικαιοσύνη για να διαφυλάξουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα.

Η αίτηση μας προσδιορίσθηκε να συζητηθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 στο ακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, για να μην γίνουν οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές του δήμου Αλεξάνδρειας , εκλογές ολοκληρωτικού καθεστώτος.”