Κατηγορίες
Ελλάδα

Βιβλική η καταστροφή στη Θεσσαλία

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες που την έχουν πλήξει. Ο αριθμός των νεκρών ήδη έχει φτάσει τους 15 ενώ πάρα πολλά χωριά είναι κάτω από τα νερά (που σε κάποια σημεία ακόμη και σήμερα έχουν ύψος 1,5 μέτρο και περισσότερο).

Οι ζημίες είναι ακόμη αδύνατο να υπολογιστούν, όχι μόνο επειδή το νερό έχει σκεπάσει τα πάντα αλλά και επειδή κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει “ασφαλώς” τις συνέπειες που θα έχει αυτή η καταστροφή στην οικονομία της περιοχής (αλλά και της χώρας μας) στο μέλλον, άμεσο ή απώτερο.

Το μόνο θετικό των τελευταίων ωρών είναι το γεγονός ότι η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει αρχίσει να πέφτει, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει και η πόλη της Λάρισας. Το ύψος της στάθμης του ποταμού είναι στα 7,47 μέτρα, όπως καταγράφηκε στο μεσημέρι της Δευτέρας (11/09).

Ο κάμπος έχει γίνει μια απέραντη λίμνη και οι πλέον οι ειδικοί εστιάζουν στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο κοντινό ή στο λίγο πιο μακρινό μέλλον. Ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, ο ιός του δυτικού Νείλου είναι μόνο μερικές από αυτές που αναφέρεται ότι θα εμφανίσουν έξαρση ενώ τα τρωκτικά που είναι νεκρά σε αυτή την τεράστια πλημμυρισμένη έκταση ίσως να συντελέσουν αρνητικά και να δούμε ακόμη και λεπτοσπείρωση.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι φόβοι ότι η αγροτική παραγωγή θα αργήσει να επανέλθει στα “κανονικά” επίπεδα είναι διάχυτοι, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει άνοδο των τιμών των αγροτικών και άλλων προϊόντων στα ράφια, σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρξει από τώρα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδιας.

Επίσης αυξάνονται οι καταγγελίες ότι στη Θεσσαλία δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά μέσα στην τελευταία διετία (σημείο καμπής θεωρείται το έτος 2020, όταν χτύπησε η κακοκαιρία “Ιανός” που ήταν σαφώς μικρότερη αλλά είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα).

Όσον αφορά την Οικονομία, αυτή θα πρέπει να θεωρείται κατεστραμμένη. Εγκαταστάσεις, αγροτικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όλα βρίσκονται κάτω από τα νερά. Χιλιάδες στρέμματα γης που καλλιεργείται είναι κάτω από τα νερά. Τουριστικά καταλύματα έχουν καταστραφεί στα παράλια της Θεσσαλίας. Επίσης οι υποδομές πρέπει να κατασκευαστούν από το μηδέν σε πάρα πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αφού δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ενέργειας, οδικό δίκτυο) ή δεν υπάρχουν πλέον καθόλου ή έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες.

Βυθισμένα κάτω από το νερό και θαμμένα κάτω από τη λάσπη εξακολουθούν να παραμένουν δεκάδες χιλιόμετρα της Εθνικής Οδού, στο ύψος τη Θεσσαλίας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, τα νερά έχουν σκεπάσει τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας ενώ έχει πλημμυρίσει και το σημείο που είχε γίνει το πολύνεκρο δυστύχημα στην περιοχή του Ευαγγελισμού, μόλις έξω από τα Τέμπη. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου σε συγκεκριμένα σημεία εξακολουθεί να ισχύει ενώ η διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα γίνεται μέσω κοντινότερων ή πιο μακρινών προς τον αυτοκινητόδρομο παρακαμπτηρίων οδών.