Κατηγορίες
υγεία

Τρεις θάνατοι και 21 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Είκοσι ένα είναι συνολικά τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που εκδόθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 08/08/2023 (ώρα 11.00 πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά εικοσιένα (21) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα είκοσι (20) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δέκα (10) νέα κρούσματα.

Έχουν καταγραφεί τρεις (3) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 78 ετών.

Την περίοδο 2023, μέχρι τις 08/08/2023, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, “Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.”