Κατηγορίες
Ελλάδα

Ρόδος – πυρκαγιά: εκκενώσεις περιοχών και τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών

Την ώρα που η μισή χώρα έχει ενταχθεί από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην «Κατηγορία 5 – κατάσταση συναγερμού» για την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 (η Ημαθία βρίσκεται στην Κατηγορία 4 – πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς), η φωτιά στη Ρόδο καίει για 6η συνεχή ημέρα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο νησί είναι μεγάλες και η μάχη με τη φωτιά δίδεται τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα.

Τα μηνύματα από το 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή είναι συνεχή ενώ έχουν εκκενωθεί ή εκκενώνονται χωριά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Όσοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους ή από ξενοδοχεία φιλοξενούνται σε σπίτια άλλων κατοίκων του νησιού, σε γυμναστήρια, σε σχολεία, σε αίθουσες ξενοδοχείων που είναι σε περιοχές του νησιού που δεν έχει πυρκαγιές ή ακόμη και σε πλοία.

Στα ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές για προβλήματα στις επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά (κάτοικοι κάνουν λόγο για ελλιπές ή ανύπαρκτο σχέδιο αντιμετώπισης και για ολιγωρία τις πρώτες ώρες) ενώ υπάρχουν και βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών απέναντι σε φλόγες που έχουν αρκετά μέτρα ύψος.

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει – σε συνεργασία με πρεσβείες – σε ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών (αφού υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι που έφυγαν από ξενοδοχεία δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα).