Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών…

Ως εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών θα μπορούσε πολύ άνετα να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 10 Ιουλίου.

Κανονικών θερμοκρασίων, αυτών του θερμομέτρου, και πολιτικών θερμοκρασιών που σχετίζονται με τα εξωτερικά.

Απ’ τη μια ο καιρός: υψηλές θερμοκρασίες (που θα μας έρθουν από τη Βόρεια Αφρική, όπως γράφουν και λένε οι μετεωρολόγοι) θα επικρατήσουν στη χώρα μας από την Τρίτη. Για την περιοχή μας η νεώτερη πρόβλεψη “δίνει” μέχρι και +40°C για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Απ’ την άλλη η πολιτική και τα εξωτερικά: το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου γίνεται στη Λιθουανία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πολλά πραγματάκια στο τραπέζι, αυτό όμως που μας ενδιαφέρει σα χώρα είναι η … Σουηδία.

Η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει γεγονός μόνο αφού λυθούν τα θέματα που θέτει η Τουρκία. Και το ζητούμενο (μετά από τη συνέντευξη του Μπαϊντεν στο CNN) είναι ένα: κατά πόσο η Αμερική είναι ακόμη διατεθειμένη να στηρίζει την Τουρκία που παίζει σε χίλια ταμπλώ, να της δώσει F16 και να ξεχάσει το πόσο έχουν προχωρήσει οι σχέσεις της με την Ελλάδα τα τελευταία έξι – εφτά χρόνια.

Υπάρχουν εξελίξεις (σε πολλά επίπεδα και μέτωπα) στις οποίες η Τουρκία εμπλέκεται. Και αυτά τα μέτωπα οι ίδιοι οι Τούρκοι θέλουν να τα μειώσουν σε αριθμό, επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να παίζουν μπάλα σε πολλά μεγάλα γήπεδα για πολύ καιρό.

Το ουκρανο-σουηδικο-νατοϊκό θα πρέπει να κλείσει για την Τουρκία, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν μικρές ρήξεις με την Ρωσία. Οι Τούρκοι έχουν άλλα πράγματα στο νου τους που θέλουν να προχωρήσουν. Κάτι θα δώσουν – κάτι θα πάρουν λοιπόν οι Τούρκοι.

Και φυσικά στο βάθος έχουμε Αιγαίο και τη συνάντηση μεταξύ του δικού μας με τον Ερντογάν (μια συνάντηση στη διάρκεια της οποίας σίγουρα δεν θα συζητήσουν αποκλειστικά για τον καιρό…)