Κατηγορίες
άρθρα

Άρθρο – γνώμη: “Ροδάκινα μεταποίησης – από ευλογία της Ημαθίας έγιναν οργή και οικονομική καταστροφή”

γράφει ο Στέφανος Νταούκας

Ροδάκινα μεταποίησης – από ευλογία της Ημαθίας έγιναν οργή και οικονομική καταστροφή

Η άξια πώλησης στην αγορά της κομπόστας τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί [100%] , από 15 ευρώ στα 30 ευρώ..!..

Η τιμή στον παραγωγό αυξήθηκε μόνο 25%..???…Η αδικία κατάφωρη. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης δηλ τιμή πρώτης ύλης με τελική τιμή προϊόντος έχει καταντήσει κοροιδία σε βάρος του αγρότη παραγωγού. Η σταδιακή μείωση παραγωγής των στρεμμάτων περίπου 15% για το 2023 άρχισε..!.

Άμεσα οι βιομηχανίες πρέπει να μοιράσουν τα κέρδη της αγοράς των τελευταίων ετών με τους παραγωγούς, αλλιώς το εθνικό προϊόν βιομηχανικό ροδάκινο τελειώνει για όλους !!!!

Η μέση νέα τιμή φέτος πρέπει να ακολουθεί τις τιμές πώλησης της κομπόστας. Δηλαδή μια ικανοποιητική τιμή με εξασφάλιση πολυετών συμβολαίων πρέπει να κυμαίνεται πλέον των 50 λεπτών!!

Η συντήρηση μιας αβέβαιης προοπτικής με την τιμή του προϊόντος κάτω του νέου κόστους πάνω από 1000 ευρώ / στρέμμα οδηγεί στο τέλος της καλλιέργειας. Κλιματικές συνθήκες, χαμηλή εξευτελιστική τιμή μαζί με τα προβλήματα ανεξέλεγκτου κόστους δημιουργούν ασφυκτική πίεση και έξοδο από την παραγωγή.

Φτάνει πια. Άμεσα καλούμε τις λίγες οργανωτικές δομές που απέμειναν από τις πολιτικές ενθάρρυνσης των εκατοντάδων νόμιμων και παράνομων στεκιών να υιοθετήσουν τη νέα πραγματικότητα και να δώσουμε τις μάχες αναγνώρισης του δίκαιου αιτήματος για επιβίωση, αξιοπρέπεια επαγγελματική και κοινωνική.

Τέλος στην εκμετάλλευση και την αδράνεια. Καλούμε τους ταξικούς αγροτικούς συλλόγους σε πρωτοβουλίες.

Με τιμή Νταούκας Στέφανος

Μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΘΕΑΣ βιομηχανικού ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού