Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας εκλογές

Η 4η έδρα και τα “ωραία” της κατανομής των εδρών

Θα μπούμε χωρίς περιστροφές κατευθείαν στο … ορεκτικό, επειδή το κυρίως πιάτο θα έρθει άμεσα, αργότερα μέσα στην ημέρα – με το πρώτο μετεκλογικό επεισόδιο του πρώτου podcast της Ημαθίας.

Οι εκλογές τελείωσαν.

Ο λαός (έστω κι ο μισός λαός, αν κρίνουμε από τη συμμετοχή που έφτασε με χίλια ζόρια το 52%) επέλεξε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία.

Οι διαδικασίες που συνδέονται με τις εκλογές όμως τελείωσαν;

Όχι. Ειδικά σε περιοχές όπως η Ημαθία. Στην Ημαθία οι εκλογές δεν τελείωσαν και όλα θα κριθούν είτε από το αποτέλεσμα του Πρωτοδικείου είτε από το αποτέλεσμα του Εκλογοδικείου (ανάλογα με τις διαφορές σε ψήφους που θα ανακοινώσει το Πρωτοδικείο και ανάλογα με την όρεξη που έχουν οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν προσφυγές).

Η τέταρτη έδρα για τη Ν.Δ. στην Ημαθία ακόμη παίζεται – αυτό που λέμε ισχύει τώρα με βάση τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία στο ΥΠΕΣ, στις 8:00 το πρωί της 26ης Ιουνίου, και μπορεί να αλλάξει μέχρι να διαβάσετε αυτή την ανάρτηση:

1) η κατανομή των εδρών της Ημαθίας πάει πακέτο με την κατανομή της Πέλλας (αυτά που λέγαμε περί περιφερειακής κατανομής εδρών στα κόμματα κλπ κλπ κλπ)

2) η 4η έδρα της Ημαθίας θα πάει στη ΝΔ αν στην Πέλλα το κόμμα του Βελόπουλου έχει περισσότερες ψήφους από ότι έχει στην Ημαθία (είναι αυτό που γράφαμε εδώ και καιρό και λέγαμε και στο podcast για τα κάθε είδους ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να προκύψουν).

Σε απλά ελληνικά:

το κόμμα του Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, πρέπει να πάρει συγκεκριμένο αριθμό εδρών. Όπως και να ‘χει οι έδρες του στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι 12 (δώδεκα).

Το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να πάρει 158 έδρες.

Το αν η δωδέκατη έδρα της Ελληνικής Λύσης θα είναι τελικά στην Ημαθία (Κοτίδης) ή στην Πέλλα (Γεωργιάδης) θα φανεί στο τέλος της διαδικασίας – που μπορεί να είναι και μακρά, ανάλογα και με τις διαθέσεις των ενδιαφερομένων. Θα φανεί “στο τέλος της ημέρας”, όπως λένε οι Αμερικάνοι.

Όπως θα έλεγε και κάποιος παλιός, παίζει να γίνει τράμπα: η ΝΔ θα χάσει μια έδρα στην Πέλλα (που θα την πάρει η Ελληνική Λύση) και αντίστοιχα θα κερδίσει μια έδρα στην Ημαθία (όπου η Ελληνική Λύση θα χάσει τη δική της έδρα). Ούτε το 158 και ούτε και το 12 θα αλλάξουν.

Αυτά είναι τα … ωραία των σύνθετων εκλογικών συστημάτων, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Αυτά και για μετεκλογική αρχή! Περισσότερα σε άλλες αναρτήσεις και στο podcast (ένα έκτακτο επεισόδιο θα ακούσετε άμεσα).

Και συγχαρητήρια σε όσους εξελέγησαν.

(ο … “μαγικός αριθμός” είναι κάπου ανάμεσα στο 6.000 – 6.150. Κάπου εκεί περίπου)