Κατηγορίες
κοινωνία

Επιτυχής η ιατροκοινωνική δράση της Π.Ε.Κ.Σ. στο Πλατύ

Περισσότερα από εκατό (100) ήταν τα άτομα που εξετάστηκαν από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στη δράση που πραγματοποίησε στο Πλατύ το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων (Π.Ε.Κ.Σ.), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καππαδοκών Πλατέος Ημαθίας “Ο Βαρασός”, τον Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου).

Όπως ανέφερε στην Περισκόπηση ο ομότιμος καθηγητής αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ, Θωμάς Γερασιμίδης, η προσέλευση του κόσμου ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει δει σε δράσεις όπως αυτή – αφού παρόμοιες δράσεις έχουν γίνει σε 80 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες έχουν εξεταστεί προληπτικά πάνω από 5,5 χιλιάδες άνθρωποι.

Στο Πλατύ συμμετείχαν σε εθελοντική βάση πάνω από 20 γιατροί, 7 νοσηλευτές και γραμματείς που βοήθησαν ώστε η διαδικασία να κυλήσει ομαλά και να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Μεταξύ άλλων, υπήρχε η δυνατότητα για εξέταση από παθολόγο, αγγειοχειρουργό, οφθαλμίατρο, δερματολόγο, γυναικολόγο, ενώ γίνονταν προσδιορισμός σακχάρου αίματος, καταγραφή φαρμάκων και έλεγχος των χορηγούμενων φαρμάκων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γερασιμίδης, πέραν των προληπτικών εξετάσεων έχει αποδειχθεί πως η καταγραφή και ο έλεγχος των φαρμάκων ήταν μεγάλης σημασίας στις δράσεις που έχουν γίνει σ’ όλη τη χώρα – ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές, στις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται γιατρούς με τη συχνότητα που πρέπει.

Παράλληλα, στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος έγινε ενημερωτική παρουσίαση – σε παιδιά δημοτικού – από διατροφολόγο καθώς και ορθοδοντικός έλεγχος αν οι γονείς το επιθυμούσαν.

Στη δράση αυτή βρέθηκαν και ενημερώθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Όλγα Μοσχοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Κιοσέογλου, η Δ. Κουρκουτά (που θα είναι υποψήφια δήμαρχος Αλεξάνδρειας στις προσεχείς εκλογές) και ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας Τ. Μπαρτζώκας.

Συγχαρητήρια σε όλους για την πολύ επιτυχημένη αυτή δράση.