Κατηγορίες
Ελλάδα

Εθνικό πένθος για τα θύματα του ναυαγίου

Το δράμα στη Μεσόγειο με ανθρώπους που οι έμποροι ψυχών φορτώνουν σε σαπιοκάραβα κατά εκατοντάδες και τους στέλνουν στην Ευρώπη συνεχίζεται.

Ένα τέτοιο σαπιοκάραβο, φορτωμένο με 500 έως 700 άτομα ανατράπηκε περίπου 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από την Πύλο (σε διεθνή ύδατα), κατευθυνόμενο προς Ιταλία. Από αυτούς έχουν διασωθεί από τις Ελληνικές Αρχές (που έχουν διαθέσει προσωπικό και πτητικά και πλωτά μέσα) λίγο περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, «Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).»

Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “κήρυξε Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.”

* η φωτογραφία είναι από το αλιευτικό, την έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή