Κατηγορίες
εκλογές

Ποιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο μας

Ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο ο κατάλογος των κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων που λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Εκ των 50 που “κατέθεσαν χαρτιά” τον έλεγχο νομιμότητας πέρασαν οι 36 ενώ 14 αποκλείστηκαν για διάφορους λόγους. Πολύς λόγος έχει γίνει (και θα γίνεται μέχρι τη μέρα των εκλογών) για τον αποκλεισμό του κόμματος του καταδικασμένου Η. Κασιδιάρη.

Η όλη διαδικασία (καθώς και οι τροπολογίες που ήρθαν άρον – άρον στη Βουλή) δείχνουν για μια ακόμη φορά τη γύμνια που έχει η Δημοκρατία απέναντι σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, που άπτονται της ίδιας της ύπαρξής της.

Η έλλειψη ενός ξεκάθαρου και πολύ προσεκτικά δομημένου νομικού πλαισίου σχετικά με το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές (ακόμη κι αν απειλεί ευθέως την ίδια τη Δημοκρατία) καθώς και η έλλειψη ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου φάνηκαν για πολλοστή φορά.

Κι όσο αυτά τα δυο εξακολουθούν να μην υπάρχουν, τόσο τα πολιτικά παιχνίδια θα φουντώνουν και τόσο ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία που παρέχει η ίδια η Δημοκρατία για να λειτουργεί και για να εξελίσσεται ώστε να την ακρωτηριάσει ή ακόμη χειρότερα, να την καταλύσει…

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας (συγκεκριμένα της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου) δικαίωμα συμμετοχής, αφού πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχουν τα ακόλουθα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι – αλφαβητικά:

Κόμματα – Συνασπισμοί κομμάτων

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΑΝ

ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

ΚΙΝΗΜΑ 21

ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

ΚΚΕ (μ-λ)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΤΕΣ

Μ-Λ ΚΚΕ

ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΕΑ ΔΟΜΗ

ΝΙΚΗ

ΟΑΚΚΕ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΟΚΔΕ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΛΜΑ

SOCIAL

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ