Την Κυριακή 30/4/2023 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο καθιερωμένο μνημόσυνο για τη μάχη της Χοντροσούγκλας από τον Ιππικό όμιλο Νάουσας και τον Σύλλογο Κρητικών Ν. Ημαθίας.
Στις 11.30 το πρωί αντιπροσωπείες από τους δυο συλλόγους διέσχισαν το μονοπάτι που οδηγεί στο μνημείο που έχει στηθεί για την μάχη της Χοντροσούγκλας, όπου και πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμη των πεσόντων, από τον πρόεδρο του Ιππικού ομίλου Νάουσας κύριο Θεοδωρίδη Νίκο και τον αντιπρόεδρο του Σύλλογου Κρητικών Ημαθίας κο Ταμπακάκη Κώστα, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Νάουσας κος Λάζαρος Τέμας ανέφερε το ιστορικό της Μάχης της Χοντροσούγκλας καταλήγοντας στα ονόματα που έπεσαν στη μάχη, ανάμεσα τους και 10 Κρητών.
«Συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου 1906 ο Γεώργιος Κατεχάκης (αρχηγός των τοπικών σωμάτων) με τους άνδρες του σπεύδει σε συνάντηση του οπλαρχηγού Μανώλη Μπενή ο οποίος για πολλοστή φορά εισέρχεται στην Μακεδονία με σώμα Κρητών εθελοντών και πολεμικά εφόδια, έχει δε στρατοπεδεύσει στην θέση Χοντροσούγκλα μεταξύ Νάουσας και Στενημάχου.
Προς την περιοχή κινούνται και τα σώματα Σκουντρή, Κατσίγαρη και Σημανίκα, παρά τις αντιρρήσεις του Ναουσαίου οπλαρχηγού που προειδοποίησε τα σώματα να μην κινηθούν προς την ρεματιά της «Χοντροσούγκλας» γιατί υπήρχε κίνδυνος να παγιδευτούν. Δυστυχώς μετά από προδοσία τα Ελληνικά τμήματα υπό την γενική αρχηγία του Κατεχάκη πέφτουν σε καλοστημένη παγίδα και συμπλέκονται με ισχυρή δύναμη Τουρκικού στρατού. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν να προκληθούν σημαντικές απώλειες εκατέρωθεν και οι Ελληνικές δυνάμεις μετρούν 13 αντάρτες πεσόντες και αρκετούς τραυματίες μεταξύ των οποίων και οι οπλαρχηγοί Κατεχάκης και Κατσίγαρης.
Παρά την αρνητική εξέλιξη της μάχης της «Χοντροσούγκλας» και την διάλυση του σώματος Κατσίγαρη, ο Ιωάννης Σημανίκας με τους άνδρες που του απέμειναν συνεχίζει τον αγώνα μέχρι τέλους.»
Στο τέλος μοιράστηκαν κόλλυβα καθώς επίσης και τσικουδιά ενώ ακούστηκε και το τραγούδι της Μάχης της Χοντροσούγκλας:
“Στις 13 του Απριλιού, ημέρα ήταν Τρίτη
Που φίλευε ο αρχηγός, τους νέους από την Κρήτη.
Στη Χοντρογούγκλα ήτανε, τ’ αντάρτικο λημέρι
Μα και απ’ τη Βέροια πέρασαν και στείλαν το χαμπέρι.
Σε λίγο πλάκωσε εκεί, το Τούρκικο τ’ ασκέρι
Για προδοσία όλοι μιλούν, στης Νιάουστας τα μέρη.
Δεν το ΄ντυσα μανούλα μου, για να μας ξεγυμνώσουν
Και σ’ ένα μνήμα δεκατρείς για να μας παραχώσουν.
Όποιος θα ζήσει από ‘μας και πάει εις την Κρήτη
Να πει στις μανούλες μας τη φοβερή μας λύπη.”
Το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Ιππικού ομίλου Νάουσας ακολούθησε τραπέζι και μικρό γλέντι καθώς επίσης και παρουσίαση κρητικών χορών από τα μέλη του συλλόγου.