Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας εκλογές

Εκλογές Μαΐου – η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα έχει δυο συνισταμένες: απ’ τη μια τις διαδικασίες κι από την άλλη τα κομματικά.

Στις διαδικασίες τα πράγματα είναι απολύτως καθορισμένα και προβλέψιμα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – από τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν έπιασε ποσοστό που να της δίνει 151 βουλευτές – θα αρχίσει να καλεί έναν έναν τους αρχηγούς των κομμάτων. Η σειρά καθορίζεται από τη σειρά που τα κόμματα είχαν στις εκλογές.

Από το νόμο οι αρχηγοί έχουν 3 μέρες καιρό να ψάξουν συμμαχίες και να πάνε στην Πρόεδρο για να ανακοινώσουν τι έκαναν. Όμως το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες και να τελειώσουν όλα και όλοι σε ένα 2ήμερο (το πολύ…).

Προεδρικό Μέγαρο Αθήνα

Με δεδομένο ότι τα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης (που έχουν 156 βουλευτές) δεν πρόκειται να συνεργαστούν μεταξύ τους, θα πάμε σε νέες εκλογές που είναι πολύ πιθανόν να γίνουν την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου. Αν γίνουν όλα πολύ γρήγορα, τότε ίσως να έχουμε εκλογές και την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, στις 25 του μήνα.

Κι αν δεν υπάρξει Κυβέρνηση, η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να διαρκέσει από 22 ημέρες έως ένα μήνα (κάπως έτσι “βγαίνει” και η 25η Ιουνίου στην επιφάνεια).

Προσέξτε όμως κάτι:

Κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί και με τους βουλευτές που ήδη έχει εκλέξει η ΝΔ. Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Μια Κυβέρνηση μπορεί να σταθεί στη Βουλή

– είτε έχοντας 151 βουλευτές άρα απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των 300 βουλευτών

– είτε έχοντας τις ψήφους 120 βουλευτών, το λιγότερο, σε συνεδρίαση της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (αρκεί οι θετικές ψήφοι που θα λάβει να είναι περισσότερες από τις ψήφους που θα την απορρίπτουν). Αυτή είναι η λεγόμενη “Κυβέρνηση ανοχής”.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023.

Ο Μητσοτάκης και η αβάντα που του δίνει το 40,79%

Ο Μητσοτάκης αποκλείεται να βασιστεί σε συνεργασία με Βελόπουλο, αφού ακόμη και με απλή αναλογική έφτασε στην… πηγή (151 ήθελε η ΝΔ, 146 εξέλεξε). Άρα θα πάει απευθείας για τις επόμενες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το momentum για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, bonus στο πρώτο κόμμα κλπ κλπ κλπ, αλλά κυρίως θα γίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πατώματα, να ψάχνεται στα εσωκομματικά του για να καταλάβει τι έγινε στις 21 Μαΐου. Άρα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα ‘χει το κεφάλι του ήσυχο και χωρίς συνεταίρους αν πάει όσο πιο σύντομα του επιτρέπει ο νόμος σε νέες εκλογές.