Κατηγορίες
διεθνή

Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός Ελλήνων από το Σουδάν

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ (25.04.2023), με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

Ανησυχία για εργαστήριο με ιούς

Όπως ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Χαρτούμ (που είναι η πρωτεύουσα του Σουδάν) υπάρχει υψηλός «βιολογικός κίνδυνος».

Από τις 15 Απριλίου έχουν ξεκινήσει συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής της Αφρικής και παραστρατιωτικών, συγκρούσεις που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και στην προσφυγιά χιλιάδες άλλους. Πρόκειται για συγκρούσεις στις οποίες εκτός των δυο φαίνεται ότι εμπλέκονται άμεσα και άλλοι, όπως η ρώσικη Wagner…

Εδώ και λίγες ημέρες έχει καταληφθεί (άγνωστο ακόμη από ποιους) το Εργαστήριο Εθνικής Δημόσιας Υγείας του Σουδάν, στο οποίο φυλάσσονται παθογόνοι οργανισμοί ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά. Το προσωπικό μέχρι τις τελευταίες τουλάχιστον ώρες δεν μπορούσε να αποκτήσει πάλι πρόσβαση στους χώρους για να ασφαλίσει (σύμφωνα με τα πρωτόκολλα) τα υλικά αυτά, οπότε η ανησυχία ότι κάτι μπορεί να συμβεί και να “ξεφύγουν” είναι διάχυτη.