Κατηγορίες
Οικονομία

Έρχονται τα … “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο (29 – 30/4) αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτησίες.

Ο συγκεκριμένος φόρος – που να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε ως … προσωρινός – μπορεί να πληρωθεί σε 10 δόσεις ή με εφάπαξ πληρωμή ή με ρύθμιση ή με δόσεις που κάνουν οι τράπεζες.

Όσον αφορά τα ποσά, όπως έχει ανακοινωθεί (και μένει να διαπιστωθεί) όσοι έχουν την ίδια περιουσιακή κατάσταση με το 2022 δεν θα δουν καμία διαφορά στο ποσό που καλούνται να πληρώσουν ενώ ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50% θα πληρώσουν όσοι αθροιστικά έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 9 χιλιάδες ευρώ (+1.000 ευρώ / σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος), κτίσματα που έχουν συνολική επιφάνεια μικρότερη από 150 τετραγωνικά μέτρα και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι:

μικρότερη από 85.000 ευρώ (για τους άγαμους)

μικρότερη από 150.000 ευρώ (για τους έγγαμους)

μικρότερη από 200.000 ευρώ (για τους έγγαμους με εξαρτώμενα τέκνα)

Ταυτόχρονα υπάρχουν και απαλλαγές για συγκεκριμένες ομάδες, όπως π.χ. άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι είχαν μεταβολή (αύξηση) της ακίνητης περιουσίας τους, για παράδειγμα όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.