Κατηγορίες
υγεία

Με προβλήματα μπήκε στο 2023 ο τομέας της Υγείας

Προβληματική φαίνεται πως είναι η έναρξη του 2023 στον τομέα της Υγείας, μια … “προίκα” από το 2022 που έφυγε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Απ’ τη μια καταγράφονται οι ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα.

Και η συζήτηση πλέον περιστρέφεται όχι γύρω από τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες για την παρασκευή των φαρμάκων αλλά στη λανθασμένη τιμολογιακή πολιτική (όπως λένε όσοι ασχολούνται σοβαρά κι όχι ευκαιριακά ή κερδοσκοπικά με τον συγκεκριμένο τομέα).

Δηλαδή δεν αμφισβητούνται οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Απλά τίθεται το λογικότατο ερώτημα “πόσα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν αυτές οι ελλείψεις;; Πενήντα – εκατό – διακόσια;; Όχι όμως όλα”.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Επίσης ξαναμπαίνει στη συζήτηση το θέμα των γενόσημων φαρμάκων αλλά και της συμμετοχής των ασφαλισμένων – πράγματα που αναμένεται να τα δούμε μέσα στο 2023 να “ξανασυζητούνται”.

Απ’ την άλλη καταγράφεται μεγάλη αύξηση επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με γρίπη και κορωνοϊό (Η1Ν1 και Covid-19) αλλά και οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν χρειάζεται να επισκεφτούν κάποια δομή υγείας επειδή είναι κάπως καλύτερα αλλά μένουν στα σπίτια τους έχοντας υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Το αν θα δούμε ή δεν θα δούμε αύξηση που να είναι πραγματικά ανησυχητική – σε τέτοιο βαθμό που να θυμίζει 2020 και 2021 – είναι ακόμη άγνωστο, επειδή είναι δύσκολα μετρήσιμος ο αντίκτυπος που θα έχουν οι εορτές.