Κατηγορίες
διεθνή

Οι στρατοί Κίνας και Ινδίας αντάλλαξαν πυρά στα Ιμαλάϊα

Μπορεί τα ΜΜΕ να έχουν επιλέξει για πρώτα θέματά τους τις εξελίξεις στο λεγόμενο “Quatar-gate” και στις κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για διάφορα θέματα (μεταξύ αυτών για το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ ή τις υποκλοπές στην Ελλάδα), υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει και στα οποία θα πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά (επειδή είναι ανησυχητικά).

Ένα από αυτά είναι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ γιγάντων στην ακραία ανατολική πλευρά της οροσειράς των Ιμαλαῒων.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 υπήρξε μια μικρής κλίμακας – ευτυχώς ήταν μικρή… – σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Κίνας, στα σύνορα των δυο χωρών, στην περιοχή Arunachal Pradesh.

Ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί μεταξύ των δυο πλευρών των συνόρων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό στρατιωτών και από τις δυο χώρες.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έκταση ίση περίπου με το 63% της Ελλάδας και σε αυτή κατοικεί πληθυσμός ίσος περίπου το 1/10 του πληθυσμού της χώρας μας.

Για να καταλάβουμε, έστω και περιληπτικά, τι συμβαίνει:

– υπάρχει μια τεράστια σε μήκος συνοριογραμμή στα υψίπεδα των Ιμαλαῒων που δεν έχει καθοριστεί / συμφωνηθεί οριστικά, εδώ και δεκαετίες. Συνοριογραμμή μεταξύ Κίνας – Ινδίας, Ινδία – Πακιστάν και Πακιστάν – Κίνας. Η γραμμή αυτή διεθνώς ονομάζεται “Line of Actual Control”.

– ουκ ολίγες φορές οι δυο χώρες έχουν αντιπαρατεθεί κι έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά (πιο δύσκολη για τον πλανήτη ήταν η σύγκρουση πριν από 60 ακριβώς χρόνια, στα τέλη του 1962, στην ίδια περιοχή). Μια από τις τελευταίες σοβαρές συγκρούσεις καταγράφηκε το 2020.

– το 1993 και το 1996 Κίνα και Ινδία υπέγραψαν συμφωνίες, αλλά τίποτε δεν έγινε στην πορεία

– όλη η ιστορία έχει να κάνει με τις χαράξεις συνόρων που έκαναν τους προηγούμενους αιώνες οι πανταχού παρόντες (και δημιουργοί προβλημάτων) Βρετανοί. Υπάρχουν περιοχές που… ξέμειναν στη μια ή στην άλλη πλευρά των συνόρων απλά και μόνο επειδή ακολουθήθηκε αυτό που ήθελαν οι Βρετανοί, που είχαν αποικίες επί αιώνες εκεί.

Αν κάποιος δει τον χάρτη θα καταλάβει τι συμβαίνει και πόσο περίεργα κατανεμημένη είναι η συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Κίνας – Ινδίας – Μπαγκλαντές ενώ οι δυτικοί πάντα έχουν στραμμένη την προσοχή τους και σε μια άλλη περιοχή (ο περιβόητος λόγω της γεωπολιτικής του σημασίας “διάδρομος” Wakhan Corridor) που έχει κατανεμηθεί επίσης κάπως… περίεργα και που εξ’ αιτίας της το Αφγανιστάν έχει σύνορα με την Κίνα.