Κατηγορίες
διεθνή

Παιχνίδια με τη φωτιά

Σ’ έναν πόλεμο μεταξύ των πρώτων θυμάτων είναι πάντα η αλήθεια. Η προπαγάνδα πάει σύννεφο, από όλους τους εμπλεκόμενους – τους άμεσα και τους έμμεσα εμπλεκόμενους.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ως αληθείς τις αναφορές για νέους βομβαρδισμούς πολύ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της κατεχόμενης από τους Ρώσους Ζαπορίζια (μια πόλη στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης), τότε όντως έχουν δίκιο οι ειδικοί που λένε ότι “κάποιοι παίζουν με τη φωτιά”.

Απ’ τη μέρα που η περιοχή έπεσε στα χέρια των Ρώσικων δυνάμεων, πάρα πολλές φορές έπεσαν βόμβες πολύ κοντά στο εργοστάσιο. Και στη συνέχεια Ρωσία και Ουκρανία – είτε ως κρατικές οντότητες είτε μέσω των υπηρεσιών πυρηνικής ενέργειας που έχουν (της Rosenergoatom και της Energoatom αντίστοιχα) – αλληλοκατηγορούνταν για τους βομβαρδισμούς.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί, όπως έχει ανακοινωθεί. Όμως και κλειστοί που είναι, πρέπει να ψύχονται. Κι όπως έχει πει κάποιος Δυτικός ειδικός στις αρχές του πολέμου, όταν είχαν γίνει οι πρώτοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του εργοστασίου της Ζαπορίζια, μια βλάβη στο σύστημα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια ακόμη Φουκουσίμα…