Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας καλεί παντού και πάντα σε επαγρύπνηση και αγώνα
Ποτέ οι αριθμοί δεν αποτύπωναν πιο γλαφυρά και ανατριχιαστικά μια τόσο αιματηρή και αποτρόπαια πραγματικότητα, με 50.000 γυναικοκτονίες να σημειώνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, με την εξωφρενική καταγραφή 137 περιστατικών κάθε μέρα και κατά μέσο όρο, μια 1 για κάθε 10 λεπτά!!!
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι στο internet, στην αναζήτηση του όρου «έμφυλη βία» ή «γυναικοκτονίες» έχει χιλιάδες φωτογραφίες ή clipart με αιματηρά αποτυπώματα από παλάμες. Παλάμες που συνήθως φιμώνουν γυναικεία στόματα ή βεβηλώνουν σώματα αφήνοντας, ανεξίτηλα τα αποτυπώματα της… ντροπής σε κάθε πρόσωπο, σε κάθε σώμα, μα πρωτίστως σε κάθε γυναικεία ψυχή που έχει υποστεί πράξεις βίας, κάθε μορφής και έντασης από κάποιον κακοποιητή πατέρα, σύζυγο, σύντροφο, ακόμα και γιο! Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως βία κατά των γυναικών συνιστά κάθε πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική βλάβη, τη σωματική, τον βιασμό, αλλά και ευρύτερα τις διακρίσεις κατά των γυναικών, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής τάξης.
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.»
Με αφορμή την επετειακή αναφορά της ημέρας, οι κάτοικοι του πλανήτη καλούνται «σήμερα», να τιμούν το «χθες» και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο «αύριο» των γυναικών. Ωστόσο η πραγματικότητα που φέρνει στο προσκήνιο χιλιάδες φόνους και βιασμούς, ξυλοδαρμούς και ταπεινώσεις γυναικών παγκοσμίως και εκατοντάδες στη χώρα μας, δεν μπορεί να περιμένει απλώς και μόνο μια παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης, για να γραφούν απλώς μερικά άρθρα προβληματισμού, ή να πραγματοποιηθούν απλώς κάποιες δράσεις σε δρόμους και πλατείες. Η αιματηρή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε άφωνοι, για τη βαρβαρότητα, την ωμότητα, την αγριότητα σωρείας εκδηλώσεων έμφυλης βίας, δεν απέχει πολύ από τις πιο κοντινές μας πόρτες, στις γειτονιές της μικρής μας πόλης ή των χωριών της επαρχίας! Αυτή η πραγματικότητα, αν δεν μας φωτογραφίζει ως φυσικούς, σίγουρα όμως θα μας καταδικάσει ως ηθικούς αυτουργούς, αδρανείς και βουβούς, μπροστά σε καθημερινά μικρά ή μεγάλα, ενεργούμενα ή εν δυνάμει εγκλήματα σε βάρος γυναικών, που συντελούνται στο εγγύς ή το μακράν περιβάλλον μας.
«Είμαστε η κραυγή των γυναικών που δεν έχουν φωνή!»
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» συνεπής στην αποστολή του διοργανώνει και φέτος, το πρωί της Παρασκευής 25 Νοέμβρη, στις 11.00πμ στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας ενημερωτική δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης, λόγω της ημέρας. Ωστόσο η αποστολή του δεν εξαντλείται στην επετειακή δράση της μέρας. Ο «Έρασμος» διατηρεί δομή προστασίας και αποκατάστασης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους λειτουργώντας Ξενώνα Βραχείας Διαμονής στο κέντρο της Βέροιας, ως ένα ασφαλές καταφύγιο τρίμηνης φιλοξενίας (με προοπτική παράτασης ανάλογα με την κρισιμότητα κάθε περιστατικού και την πορεία αποκατάστασης). Προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρέχοντας ταυτόχρονα, εντός συστηματικού θεραπευτικού πλαισίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης από την επιστημονική ομάδα εργαζομένων του Συλλόγου (ψυχολόγους & Κοινωνική Λειτουργό) όπως και νομική βοήθεια, με τη συνεργασία έγκριτων νομικών – εθελοντών της δομής. Η γραμμή 24ωρης υποστήριξης του «Έρασμου» 23310-74073 είναι στη διάθεση κάθε γυναίκας που βιώνει βία και κακοποίηση, όπως και κάθε ανθρώπου που θέλει να καταγγείλει ανάλογα περιστατικά.
Η επιστημονική ομάδα (ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός) πραγματοποιεί καθημερινά στα γραφεία μας, (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00) Μ. Αλεξάνδρου 17, ή μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου και email (erasmos.veria@gmail.com) συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, κατόπιν ραντεβού.