Κατηγορίες
διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία – η Ελλάδα καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη χώρα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στην Ουκρανία, λίγες ημέρες πριν αν κλείσουν 8 μήνες από την εισβολή του Πούτιν σ’ αυτή τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσία πλέον χρησιμοποιεί drones σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας (που είναι και φτηνότερα ενώ δεν αναλώνονται πιο ακριβά συστήματα που δύσκολα αντικαθίστανται). Στα ανατολικά του Κιέβου χτυπήθηκαν υποδομές ενέργειας ενώ υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις και σε άλλες πόλεις.

Σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί

Δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζουν να ισχύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Η Πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Φυσικά, για να έχουμε όλο το κάδρο (και το εκτός Ουκρανίας), θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές που επαναλαμβάνουν τους φόβους τους πως όσο ο Πούτιν δεν πετυχαίνει τους στόχους του τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μικρής ισχύος.

Επίσης, βγήκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream – στις έρευνες για το τι συνέβη εμπλέκονται διάφορες χώρες και μέχρι στιγμής ουδεμία από αυτές έχει επίσημα υιοθετήσει την άποψη ότι πρόκειται για ατυχήματα.