Κατηγορίες
διεθνή

Όταν η Ούρσουλα “ενημερώνει”…

Κακές συνήθειες έχει αποκτήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απ΄την Αμερική όπου βρίσκεται “ενημέρωσε” (εμμέσως πλην σαφώς) τους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να προσέξουν τι θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Εν ολίγοις τους είπε να μην ψηφίσουν όποιον θελήσει να κάνει την Ιταλία μια νέα Ουγγαρία ή μια νέα Πολωνία (φωτογραφίζοντας τον δεξιό – ακροδεξιό συνασπισμό που οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου).

Στην ουσία προειδοποίησε τους Ιταλούς ότι αν εκλεγεί η συμμαχία της Τζόρτζια Μελόνι και στη συνέχεια η νέα Ιταλική Κυβέρνηση αρχίσει τα… τρελά, τότε η ΕΕ θα αναλάβει δράση όπως έκανε με την Ουγγαρία (κόβοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 7,5 δις ευρώ λόγω διαφθοράς). Προεξόφλησε δηλαδή ότι η Ιταλία θα διολισθήσει αν εκλεγεί η συμμαχία των δεξιών και κεντροδεξιών κομμάτων.

Φυσικά μιλάμε για ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους – μέλους της ΕΕ από έναν ακόμη υψηλόβαθμο των Βρυξελλών, άσχετα αν βγήκαν μετά από τις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι κι άρχισαν τα παλαβά περί “θεματοφυλάκων” των Ευρωπαϊκών αρχών και Συνθηκών, για να μπαλώσουν το θέμα και για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις…

—-

* Επειδή ακούγονται πολλά για τις ιταλικές εκλογές, να αναφέρουμε ότι το εκλογικό σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο και στην ουσία καθόλου αντιπροσωπευτικό της λαϊκής ψήφου. Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν (δημοσκοπήσεις έχουν σταματήσει να δημοσιεύονται εδώ και 15 μέρες, ορθώς), τότε παίζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο συνασπισμός που θα κερδίσει να πάρει π.χ. 45-50% των ψήφων αλλά στο τέλος – λόγω του μικτού συστήματος απλής αναλογικής και πλειοψηφικού – να βρεθεί με ποσοστό 60% ή και περισσότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη.

* Όσο για τον επόμενο πρωθυπουργό;; Αυτός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα έχει τις περισσότερες ψήφους και θα αποτελεί μέρος του συνασπισμού που θα κερδίσει τις εκλογές. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν την ακροδεξιά Μελόνι σ’ αυτή τη θέση.

* Ο συνασπισμός δεξιάς – ακροδεξιάς στην Ιταλία είναι τόσο αλλοπρόσαλλος σε πολλά θέματα, που ο Μπερλουσκόνι (που είναι ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτόν) φαίνεται ιδιαίτερα … προοδευτικός!

* Στην εξωτερική πολιτική η Μελόνι λέει ότι θα συνεχίσει την πολιτική Ντράγκι στο θέμα της Ουκρανίας, ο Σαλβίνι επιμένει ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα επειδή πλήττεται η Οικονομία της Ιταλίας ενώ οι σχέσεις του Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες.

Και ήδη έχουν βγει στη φόρα σενάρια που αναφέρουν ότι στο τέλος οι 3 της συμμαχίας θα φυτέψουν κάποιον άλλο για πρωθυπουργό και δεν θα αναλάβει η Μελόνι, φέροντας ως δικαιολογία την έλλειψη εμπειρίας που έχει…