Κατηγορίες
Ελλάδα

Παρατείνεται στα 10 χρόνια η ισχύς των διαβατηρίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο διπλασιασμός της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων.

Συγκεκριμένα (και ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση του ν. 4962/2022, αρ.87) τροποποιήθηκε η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη από την έκδοση τους για τα διαβατήρια των ενηλίκων, καθώς και των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.

Με αυτή τη διάταξη η Ελλάδα εναρμονίζεται πλέον με τα διεθνή πρότυπα διάρκειας ισχύος των διαβατηρίων. Πρόκειται για μια ρύθμιση που, μεταξύ άλλων, και χωρίς να μεταβάλλονται τα απαιτούμενα πάγια τέλη χαρτοσήμου για τους πολίτες, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου για τη μείωση γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση επιπλέον ένστολου προσωπικού από διεκπεραιωτικές υποθέσεις, προκειμένου να διατεθεί σε υπηρεσίες ασφαλείας των πολιτών, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την περιστολή, εν γένει, των άσκοπων δαπανών και εργατοωρών.

Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν εισηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου καθώς και του αρμοδίου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το οικονομικό κομμάτι για τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, οπότε θα πάμε προς ματαίωση της διαδικασίας.

Η ιστορία με τις ταυτότητες είναι παλιά και έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με το πολύ υψηλό κόστος όσων διαγωνισμών έχουν ξεκινήσει και σταματήσει, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ που τα χαρακτηριστικά των ταυτοτήτων – ως έγγραφο – εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή (ενώ υπάρχουν ακόμη ταυτότητες που είναι χειρόγραφες και σε ισχύ).