Κατηγορίες
διεθνή

Ιταλία: εκλογικός θρίαμβος της Μελόνι

Όσο περνούν οι ώρες και η λεγόμενη “ενσωμάτωση” μεγαλώνει (αφού οι κάλπες έκλεισαν μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) τόσο διαφαίνεται ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι πρώτη και με διαφορά – μια πολιτικός που ξεκίνησε την καριέρα της από τη νεολαία του νεοφασιστικού κόμματος κι ένας άνθρωπος που δεν έκρυψε ποτέ τη… λατρεία για τον Μουσολίνι.

Στο 94,5% περίπου των καταμετρημένων ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ της Ιταλίας (ώρα 08:45) το κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της Μελόνι λαμβάνει λίγο περισσότερο από 26% – αφήνοντας πολύ πίσω της ακόμη και τους εκλογικούς της εταίρους που καταποντίζονται (οριακά θα φτάσει στο 9% η Lega του Σαλβίνι και γύρω στο 8% θα πάει ο Σίλβιο – ο τέταρτος μικρότερος εταίρος τους δεν πιάνει ούτε το 1%).

Απ’ την άλλη πλευρά, η απόφαση να μη συμπλεύσουν οι αριστεροί – κεντροαριστεροί με το “Κίνημα των 5 Αστέρων” δεν τους βγήκε επίσης.

Έτσι βγαίνουν δευτεροτρίτοι και καταϊδρωμένοι, αφήνοντας την Κυβέρνηση στον κεντροδεξιό – ακροδεξιό σχηματισμό:

  • η σύμπραξη Δημοκρατικού Κόμματος – περνάει οριακά το 19% (και δύσκολα θα πιάσει το 20% που είχε για στόχο) – και Πράσινων/Αριστερών, Ευρωπαϊκού Κόμματος και του πρώην ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο με το ζόρι φτάνει το 26%
  • τα “5 Αστέρια” (που έχουν κεντρώο προς αριστερίστικο λόγο) θα πιάσουν ποσοστό γύρω στο 15%.

Και ακολουθούν άλλα μικρότερα κόμματα.

Πάντως η μεγάλη έκπληξη δεν είναι η πρωτιά της Μελόνι (που την προεξοφλούσαν όλοι) αλλά η απόσταση που το κόμμα της έχει από τα άλλα δυο κόμματα της κεντροδεξιάς συμμαχίας: 26% έναντι 9% και 8%. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δύσκολα να χάσει την πρωθυπουργία, ακόμη κι αν αυτό είχε συμφωνηθεί (ήταν ένα σενάριο στο οποίο είχαμε αναφερθεί).