Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Πάλι τα ίδια…

Πριν από έναν ακριβώς μήνα γράφαμε (ΕΔΩ) για το τέλος των αυταπατών όσων νόμιζαν ότι η Τουρκία θα άλλαζε τροπάριο, με αφορμή δηλώσεις – εκείνες τις ημέρες – του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Έναν μήνα μετά και λίγες μόνο ώρες μετά από το κλείσιμο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στη Μαδρίτη – και αφού στο μεταξύ ακούσαμε ανεδαφικές διαπιστώσεις από τους δικούς μας, είτε βρίσκονταν εκτός είτε εντός Ελλάδας – βλέπουμε μια από τα ίδια.

Είναι τελικά άγνωστο αν οι δικοί μας έχουν άγνοια κινδύνου και λένε ότι τους έρθει στο κεφάλι. Λένε ότι όλα είναι θετικά, ότι ο Ερντογάν πάλι είχε “ρητορικές εξάρξεις” κλπ κλπ. Ταυτόχρονα είναι αδύνατο να εξηγηθεί αυτή η παράλογη προσήλωση πολλών (εντός Ελλάδας) στη λανθασμένη θεωρία του κατευνασμού των Τούρκων.

podcasts Περισκόπηση

Ας είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να κρατάμε τις …πισινές μας και δεν πρέπει να νομίζουμε αφελώς ότι ξαφνικά οι Τούρκοι ξέχασαν τα πάντα.

Δεν είναι δυνατόν να νομίζουμε ότι ο Ερντογάν θα σταματούσε να μιλάει για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ότι θα σταματούσε να ζητάει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ή ότι θα σταματούσε να λέει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας!

Όλα τα παραπάνω τα έκανε σε συνέντευξη τύπου, μόλις τελείωσε η Σύνοδος! Με τα σήματα του ΝΑΤΟ στην πλάτη του, στο φόντο.

Η Τουρκία εκβιάζει για πολλοστή φορά τις χώρες του ΝΑΤΟ, ζητώντας πλέον την άμεση τήρηση των όρων του Μνημονίου που υπέγραψε με τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς αλλιώς δεν θα περάσει η ένταξη των 2 από το κοινοβούλιό της. Και από την πίσω πόρτα βάζει πόδι και στην Ε.Ε., τελειώνοντας το εμπάργκο όπλων που της είχε επιβληθεί λόγω της εισβολής στη Συρία.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και οι άλλοι πολιτικοί της Τουρκίας αλλά και η Τουρκία η ίδια ως κράτος θα συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια. Κι εμείς ας κόψουμε επιτέλους τις ηλιθιότητες ότι οι Τούρκοι πολιτικοί όλα αυτά τα λένε για «εσωτερική κατανάλωση». Δεν τα λένε.

Η Τουρκία ήταν και είναι μια χώρα ταυτόχρονα αναθεωρητική και επιθετική, που εσχάτως έχει προσθέσει στον λόγο της τα περί «ζωτικού χώρου» που πριν από 90 χρόνια χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να το ‘χουμε πάντα υπόψη μας…