Κατηγορίες
διεθνή

Οσονούπω θα γίνουμε 8 δισ. – ποια χώρα θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα

Την πρόβλεψη ότι κάπου στα μέσα του Νοεμβρίου που μας έρχεται οι άνθρωποι στον πλανήτη θα φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους ανακοίνωσε ο ΟΗΕ (δια του αρμόδιου γραφείου του), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Πληθυσμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΗΕ, μας πήρε χρόνια για να φτάσουμε το 1 δισεκατομμύριο, όμως πλέον οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού είναι μεγάλοι και αφού φτάσαμε τα 7 δισεκατομμύρια το 2011, μόλις έντεκα χρόνια μετά θα πιάσουμε τα 8 δισεκατομμύρια.

Συνολικά στον πλανήτη ο ρυθμός των γεννήσεων έπεσε (και πλέον αντιστοιχούν λιγότερα από 2,5 παιδιά όταν το 1970 ο αριθμός ήταν 4,5) ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής (από τα 64,6 έτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφτασε ήδη τα 72,6 το 2019).

Αξίζει να αναφερθεί πως ο πληθυσμός τριπλασιάστηκε μεταξύ του 1950 και του 2020. Όπως επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων για διάφορους λόγους (πόλεμοι, κλιματικοί αλλαγή, διώξεις κλπ) έφτασε τα 100 εκατομμύρια.

Η Κίνα και η Ινδία εξακολουθούν να είναι οι πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη (μαζί αντιπροσωπεύουν το 37% του συνολικού πληθυσμού). Τα μοντέλα πάντως δείχνουν ότι η Κίνα θα πάψει να είναι η χώρα με τους περισσότερους κατοίκους, αφού περίπου σε πέντε χρόνια από σήμερα θα την ξεπεράσει η Ινδία.