Κατηγορίες
Δικαιοσύνη κοινωνία

Ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος: απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών

Εν μέρει αποδεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την προσφυγή καταναλωτών που ζητούσαν την έκδοση από το Δικαστήριο μιας προσωρινής διαταγής με την οποία θα απαγορεύονταν η διακοπή ρεύματος σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος λόγω των υπέρογκων χρεώσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Την έκδοση μιας προσωρινής διαταγής απαγόρευσης ζήτησαν οι δικηγόροι καταναλωτών που έχουν προσφύγει κατά της ΔΕΗ.

Το Δικαστήριο της Αθήνας με την απόφασή του απαγορεύει προσωρινά (μέχρι τις 6 Ιουλίου 2022, που θα συζητηθεί σχετική αγωγή) τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγων μη καταβολής της ρήτρας στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (ευάλωτοι πελάτες, βάσει του Ν. 4001/2021, αρθρ. 52).

Με την απόφαση αυτή απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους άνω των 70 (υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν μόνοι και δεν διαμένουν μαζί τους πρόσωπα που δεν έχουν συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας), πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Σημειώνεται ότι η συζήτηση της αγωγής έχει οριστεί για τις 6 Ιουλίου ενώ είναι προς εξέταση αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη (για τη ρήτρα) στο Άρειο Πάγο, στις 14 Ιουνίου.