Κατηγορίες
διεθνή

Οξύνεται η κατάσταση στην Ουκρανία

Οξύνεται και περιπλέκεται για μια ακόμη φορά στην Ουκρανία, στην οποία από τις 24 Φεβρουαρίου έχει εισβάλει η Ρωσία.

Συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια περιπτώσεις όπου έχουν δολοφονηθεί άμαχοι (σε διάφορες περιοχές στις οποίες τον Μάρτιο υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα), οι Ρώσοι έχουν μεν αναδιπλωθεί αλλά απειλούν και ετοιμάζονται για μεγάλες επιχειρήσεις με δηλωμένους στόχους ακόμη και μέσα στο Κίεβο, οι Αμερικάνοι στέλνουν επιπλέον όπλα, πυρομαχικά και άλλη βοήθεια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ουκρανία.

Εκτός Ουκρανίας, στο διεθνές πεδίο, οι ΗΠΑ κατηγορούν Κίνα και Ινδία επειδή δεν έχουν επιβάλει ακόμη κυρώσεις ή εμπάργκο στη Ρωσία ενώ οι Ουκρανοί τα έχουν βάλει με τον Γερμανό Πρόεδρο (που κάποτε ήταν υπουργός εξωτερικών και υπέρμαχος της πολιτικής ενεργειακής προσέγγισης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας).

Τα απόνερα όμως της ρώσικης εισβολής έχουν βγει από τα όρια του πλανήτη: τις τελευταίες ώρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) διακόπτει τη συνεργασία του με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, ο ESA ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για άλλα προγράμματα, αφού υπάρχουν μηχανές ενός εκ των δυο προωθητικών πυραύλων που χρησιμοποιεί και κατασκευάζονταν στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας (η οποία βάλλεται από τους Ρώσους).

Στη θάλασσα, μια φωτιά στο αστέρι του ρώσικου στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva ρίχνει ακόμη περισσότερη ομίχλη στο ήδη ομιχλώδες τοπίο. Οι Ρώσοι κάνουν έρευνες για το συμβάν ενώ οι Ουκρανοί λένε ότι η φωτιά δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος αλλά αποτέλεσμα επίθεσης από πυραύλους.

Κι αυτά είναι μόνο λίγα από όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Ουκρανία και στον κόσμο γενικότερα, λόγω του πολέμου σ’ αυτή.