Κατηγορίες
υγεία

Κορωνοϊός: “πράσινο φως” για 4η δόση σε συγκεκριμένες ομάδες

Τη χορήγηση και 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου 2022.

Συγκεκριμένα – και ενώ στη χώρα μας τέταρτη δόση προβλέπονταν μόνο στους ανοσοκατασταλμένους – εγκρίθηκε η χορήγηση της 4ης δόσης mRNA εμβολίου:

– στους άνω των 70 ετών, σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων καθώς και σε όσους είναι άνω των 60 ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (τέσσερεις μήνες μετά από την 3η δόση). Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν προτείνεται από την Επιτροπή χορήγηση 4ης δόσης.

– σε παιδιά και εφήβους από 12 έως και 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου όπως μεταμόσχευση ή νεφρική ανεπάρκεια (τρεις μήνες μετά από την 3η δόση).

Επίσης από την Επιτροπή εγκρίθηκε η χορήγηση της 3ης δόσης:

– σε παιδιά και εφήβους 12 έως 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο – η ομάδα περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιαγγειακά νοσήματα (χορήγηση έξι μήνες μετά από την 2η δόση).

Η Επιτροπή κάλεσε όσους ανήκουν στο γενικό πληθυσμό να προχωρήσουν στην 3η δόση (ενισχυτική/αναμνηστική), αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Πέραν όλων όσων ακούστηκαν στην ενημέρωση, θα πρέπει να κρατήσουμε 2 πράγματα:

α) ότι παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων παρατηρείται μικρότερος αριθμός νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού

β) ότι η 4η δόση δεν έχει καμιά σχέση με τα πιστοποιητικά και την ισχύ τους (αυτό ειπώθηκε ρητά).

Δείτε τις ανακοινώσεις στο βίντεο που ακολουθεί:

Από πότε θα κλείνονται τα ραντεβού για την 4η δόση

Από την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 80 (αρκεί να έχουν περάσει 4 μήνες από την 3η δόση). Την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους άνω των 70 και τη μεθεπόμενη για τους άνω των 60.


Να υπενθυμίσουμε ότι με τον κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει, όπως δυστυχώς πολλοί εσφαλμένα νομίζουν. Όπως ανακοινώθηκε από το ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70 ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 18.988 (εκ των οποίων τα 205 στην Ημαθία).