Κατηγορίες
Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: εκατοντάδες χιλιάδες πλέον στο δρόμο της προσφυγιάς

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι πλέον τα νέα που αφορούν την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που από την ημέρα που ξεκίνησε η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έχουν βγει στο δρόμο της προσφυγιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει γνωστοποιήσει ο ΟΗΕ, απ’ την αρχή των εχθροπραξιών περίπου 1.500.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία – από αυτούς περίπου 800.000 βρίσκονται ήδη στην Πολωνία και γύρω στους 145.000 στην Ουγγαρία.

Τα συνοριακά περάσματα από την Ουκρανία σε Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία έχουν γεμίσει με πρόσφυγες, που με μια βαλίτσα στο χέρι προσπαθούν να σωθούν. Απ’ την άλλη, όποιες συμφωνίες γίνονται ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι για την έξοδο των αμάχων μέσα σε λίγες ώρες καταρρέουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εμπόλεμες ζώνες.

Η χώρα μας έχει επιπλέον ενδιαφέρον για την τύχη των αμάχων, αφού είναι χιλιάδες οι ομογενείς που κατοικούσαν σε περιοχές που εισέβαλαν οι Ρώσοι και στις οποίες γίνονται συγκρούσεις. Ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν, όμως οι περισσότεροι έχουν μείνει στις περιοχές διαμονής τους ενώ κάποιοι κατευθύνονται δυτικά, μαζί με τους υπόλοιπους αμάχους.