Στο δεύτερο 24ωρο μπήκε η επιχείρηση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και πλέον είναι σαφές ότι στόχος του Πούτιν είναι να ρίξει την Κυβέρνηση της χώρας και να μετατρέψει το Κίεβο σε πρωτεύουσα μιας χώρας-προτεκτοράτου.
Πρόκειται για μια κίνηση που αλλάζει όλα τα δεδομένα στις διεθνείς σχέσεις, αφού μπαίνουμε σε εποχή αναθεωρητισμού και επιβολής του “δίκαιου του ισχυροτέρου” κι όχι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που φθάνουν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και μέσα από διάφορα social media απ’ την Ουκρανία δείχνουν ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται όπως μπορούν, μόνοι, απέναντι στη στρατιωτική μηχανή του Πούτιν.
Οι εξελίξεις είναι συνεχείς σε κάθε επίπεδο, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι έχουν εκκινήσει διαδικασίες για επιβολή κυρώσεων – όμως όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν τη Ρωσία, που προφανώς ήταν προετοιμασμένη από καιρό τόσο σε στρατιωτικό (για την εισβολή) όσο και σε οικονομικό επίπεδο (για να ανταποκριθεί επαρκώς στις κυρώσεις χωρίς να καταγράψει απώλειες).
* να σημειωθεί κάτι που προς στιγμή περνάει “στα ψιλά” (λογικό, αυτές τις πρώτες ώρες της εισβολής) αλλά έχει ήδη γίνει αναφορά από ΜΜΕ: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι και τόσο μακριά όσο νομίζουμε και (πέραν του ενεργειακού που θα βάλει φωτιά στις τιμές) αναμένεται να επηρεάσει και με άλλους τρόπους την Ελληνική Οικονομία.
Το 2021 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ήταν σε καλό επίπεδο και είχαν ανοδική τάση. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ουκρανία ανέρχονταν στα 336 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εισαγωγές από την Ουκρανία έφτασαν τα 194 εκατομμύρια ευρώ. Και σε όλο αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι ζημιές από το αναμενόμενο νέο εμπάργκο στη Ρωσία αλλά και οι απώλειες στον τουρισμό (χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο).