Κατηγορίες
πολιτική

Πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση μομφής, που θα συζητηθεί σύμφωνα με όσα προτάσσει το άρθρο 84 του Συντάγματος, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου.

Η πρόταση δυσπιστίας για να κατατεθεί θα πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της, εκτός αν η Kυβέρνηση, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (απαιτούνται δηλαδή 151 ψήφοι). Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 30 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι αν δε συμπληρωθεί ένα εξάμηνο δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί νέα πρόταση δυσπιστίας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία από μόνης της δεν μπορεί μέσα στο εξάμηνο αυτό να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.