Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εμείς εδώ πόσο έτοιμοι είμαστε;;

Όσα συνέβησαν στην Αττική (κυρίως) με τον χιονιά και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι φέρνουν στο νου ένα απλό ερώτημα:

– πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς εδώ να αντιμετωπίσουμε ένα παρόμοιο φαινόμενο; Και αναφερόμαστε στην Περιφέρεια (δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας) και στο Δήμο Αλεξάνδρειας.

Μπορεί η Π.Ε. Ημαθίας να τα πήγε καλά την προηγούμενη εβδομάδα με τα χιόνια στο Βέρμιο (συντονίστηκαν όλοι και το αποτέλεσμα το είδαμε – για παράδειγμα απαγορεύτηκε η άνοδος στο βουνό κι ας στεναχωρήθηκαν κάποιοι…), όμως είμαστε ΟΚ για να αντιμετωπίσουμε χιονοπτώσεις μεγάλης έντασης ή μεγάλης διάρκειας;; Αντίστοιχα, ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι έτοιμος για ένα ενδεχόμενο παρόμοιου τύπου;

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποια επίδειξη “θηρίων” (όπως χαρακτηρίστηκαν εκείνα τα ενισχυμένα αγροτικά με τις ερπύστριες και τις λεπίδες που παρουσιάστηκαν με πολλά ταρατατζούμ και φιοριτούρες στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες πριν από το μεγάλο φιάσκο – και τώρα γελάνε και τα τσιμέντα).

Ούτε κανείς ζητάει – απ’ τη στιγμή που τέτοια φαινόμενα τα έχουμε μια το χρόνο (κι αν…) – να υπάρχουν και να σκουριάζουν σε κάποια αποθήκη μηχανήματα εκατομμυρίων, λες και είμαστε στη Φινλανδία ή στον Καναδά που τους τρώει το χιόνι 4-5 μήνες το χρόνο.

Όμως ο σωστός σχεδιασμός μπορεί σε μεγάλο βαθμό να υποκαταστήσει τα μηχανήματα. Γιατί, ακόμη κι αν έχεις τα καλύτερα μηχανήματα του κόσμου, αν δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που θα σχεδιάσει, που θα συντονίσει και που θα δουλέψει, τότε τζάμπα πάνε τα μηχανήματα που αξίζουν εκατομμύρια και στέκονται στις αποθήκες και στα υπόστεγα…!


* Τις τελευταίες ώρες είναι … εμβληματική η δυσκολία των αρμοδίων εκεί στην Αττική να αναλάβουν έκαστος/έκαστη τις ευθύνες τους. Ενδεικτική είναι επίσης η δυσκολία να πάνε στο σπίτι τους – δια μιας παραιτήσεως ή μιας αποπομπής – όσοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους (παρότι εκλέχθηκαν ή διορίστηκαν για να την κάνουν).

Σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο αρμόδιος της Περιφέρειας εκεί στο νότο δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα ζητήσει μια ταπεινή συγνώμη όταν ερωτήθηκε για αυτό. Του πήρε πάνω από 5-6 δευτερόλεπτα να σκεφτεί τι να πει και πως να το πει. Για να σας φύγει πάντως η περιέργεια, μια συγνώμη δεν είπε…