Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση

Από τη Μάλτα η νέα πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο – 2 Έλληνες αντιπρόεδροι

Η 43χρονη Roberta Metsola, από τη Μάλτα, εξελέγη τελικά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το 2024, καταφέρνοντας να πάρει 458 ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία.

Η Metsola – μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – ήταν αυτή που μεταξύ των τριών υποψηφίων έλαβε τις προτιμήσεις των περισσοτέρων εκ των 690 ευρωβουλευτών που ψήφισαν και είναι η μικρότερη σε ηλικία πρόεδρος που εξελέγη ποτέ αλλά και η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση.

Όσον αφορά τους 14 αντιπροέδρους, που και αυτοί εξελέγησαν για θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, δυο εξ’ αυτών είναι από την Ελλάδα – μια γυναίκα (όπως λέγαμε ΕΔΩ) και ένας άνδρας.

Από τους 14, οι 9 εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο, οι 3 στον δεύτερο γύρο και οι 2 στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη από τον πρώτο γύρο, με 454 ψήφους, είναι μέλος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (εξελέγη με το ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές). Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ) εξελέγη στον τρίτο γύρο, με 492 ψήφους.

Είναι γνωστό ότι στο Ευρωκοινοβούλιο – στο μοναδικό σώμα της ΕΕ που παίρνει αποφάσεις και εκλέγεται απ’ ευθείας από τους πολίτες – οι παραπάνω εκλογές προσώπων (όπως και όλων των υπολοίπων μελών του Προεδρείου) ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων και παζαριών μεταξύ των ευρωομάδων (όπως συμβαίνει πάντα).

Η Metsola προέρχεται από το ΕΛΚ και για να φτάσει να λάβει αυτόν τον αριθμό ψήφων έπρεπε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων της ομάδας Renew. Συμφωνία που σχετίζεται με τον αριθμό των θέσεων αντιπροέδρων που οι δυο ομάδες θα καταλάμβαναν αλλά και συμφωνία σχετικά με θέματα που θα στηρίζονταν από το ΕΛΚ στο δεύτερο μισό της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου.