Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Αντιπρόεδρος Ελληνίδα; Γιατί όχι;

Για τον θάνατο του απερχόμενου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασσόλι, είχαμε γράψει εδώ. Η θητεία του ήταν να ανανεωθεί, όχι μόνο επειδή ως πρόεδρος έκανε πράγματα που άλλοι δεν μπόρεσαν (ή δεν ήθελαν) να κάνουν, αλλά και επειδή στην ΕΕ υπάρχουν κάτι περίεργες ισορροπίες που στη θεωρία τουλάχιστον θα πρέπει να κρατηθούν.

Ο Σασσόλι όμως εδώ και πολύ καιρό είχε εμφανίσει προβλήματα υγείας. Αν ο Σασσόλι ήταν καλά θα έθετε πάλι υποψηφιότητα, όμως εδώ και καιρό το είχε αποκλείσει λόγω της υγείας του.

Τέθηκαν λοιπόν πάλι τα ζητήματα των ισορροπιών μεταξύ των διαφόρων ομάδων για το μοίρασμα των υψηλών θέσεων της ΕΕ. Και όπως φαίνεται, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Πάντως αυτό που ακούγεται είναι πως μια θέση αντιπροέδρου στο ΕΚ θα καταληφθεί από Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Δεν είναι και πολλές οι γυναίκες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στο ΕΚ – από τους 21 εκπροσώπους της Ελλάδας, μόλις οι 5 είναι γυναίκες. Εξ’ αυτών τρεις συμμετέχουν στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και μια στην ομάδα της Αριστεράς. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για τα παζάρια μεταξύ των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, τότε η Ε. Καϊλή πιθανόν να καταλάβει θέση αντιπροέδρου μέχρι τον Ιούνιο του 2024.