Κατηγορίες
κορωνοϊός

Τι ισχύει από τις 24 Δεκεμβρίου – τι ανακοινώθηκε για τις μάσκες παντού

Νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 με σκοπό την αντιμετώπιση αυξητικής πορείας των κρουσμάτων του κορωνοϊού (αφού η ύφεση που είχε καταγραφεί πλέον δεν υπάρχει και η “Όμικρον” είναι εμφανώς πιο επιθετική, όσον αφορά τη διεισδυτικότητα της στον γενικό πληθυσμό) ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα έχουν δύο στάδια: το πρώτο έως τις 3 Ιανουαρίου 2022 ενώ το επόμενο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις όμως εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.
  • Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.
  • Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Διευκρινίσεις για τη χρήση της μάσκας

Σε διευκρινίσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε σαφές ότι η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην Εκκλησία, όπως και στα θέατρα, στα σινεμά, στους χώρους ψυχαγωγίας.

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και στο πρόστιμο για τη μη χρήση της, όπως είπε ο υπουργός Υγείας (απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση της μάσκας και τα διοικητικά πρόστιμα), “Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν. Αυτό το οποίο ουσιαστικά έχει αλλάξει είναι ότι η μάσκα ήταν υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς ήταν, όπου υπήρχε συγχρωτισμός.

Και λόγω της εισήγησης της Επιτροπής, αλλά και επειδή όλοι το ζούμε στην καθημερινότητα μας, τις μέρες των εορτών, προφανώς, ο συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει παντού, για αυτό επελέγη αυτό να γίνει υποχρεωτικό πάλι συνολικά. Για να μην υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα στους ανθρώπους, να μην γνωρίζουν πότε πρέπει να την βάλουν ή όχι. Άρα ισχύει κανονικά και υπάρχει και το διοικητικό πρόστιμο που δεν άλλαξε.”